Na hlavný obsah

Po celej Ukrajine sa rozozneli protiletecké poplachy

V rozsiahlych oblastiach vydali varovania pred ruskými útokmi s pomocou rakiet a dronov.

Po celej Ukrajine sa rozozneli protiletecké poplachy
Vojak ukrajinskej pohraničnej stráže chytá dron na vojenskom cvičení. Foto: TASR/AP

Po celej Ukrajine v noci na piatok (23. 6.) vyhlásili protiletecké poplachy. Oznámila to ukrajinská armáda. V rozsiahlych oblastiach vydali varovania pred ruskými útokmi s pomocou rakiet a dronov.

Telegramové kanály hlásia výbuchy vo viacerých oblastiach od Ľvovskej na západe po Chersonskú na juhu, uviedla agentúra Reuters. Ruské úrady zase hlásia zostrelenie dronu nad západoruským Kurskom.

Podľa agentúry Ukrinform útoky hrozia takzvanými kamikadze dronmi napríklad aj v Dnepropetrovskej oblasti a Záporoží. Rusko ich možno odpálilo z juhu. Armáda predtým podľa agentúry potvrdila odpálenie riadených striel z oblasti Kaspického mora.

Ukrajinské letectvo v piatok informovalo, že protivzdušná obrana skoro ráno zostrelila 13 ruských riadených striel s plochou dráhou letu. Smerovali k leteckej základni v západoukrajinskej Chmelnyckej oblasti. Strely boli podľa letectva odpálené z ruských strategických bombardérov z oblasti Kaspického mora.

Vojenská správa Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny na facebooku uviedla, že vo štvrtok (22. 6.) ruské sily ostreľovali deväť obcí v oblasti. Zaznamenali viac ako 147 explózií. Zranenil sa jeden človek, a zničili vodárenskú vežu, obytné budovy a súkromné domy, uviedla správa.

Taktiež predchádzajúcu noc zo stredy (21. 6.) na štvrtok Rusi zaútočili na Ukrajinu zo vzduchu okrem iného nadzvukovými balistickými strelami Kinžal a útočnými dronmi Šáhed.

Gubernátor ruskej Kurskej oblasti Roman Starovojt informoval, že vo štvrtok večer protiletecká obrana zostrelila dron nad Kurskom, ktorý nie je ďaleko od ukrajinských hraníc. Ukrajina podobné incidenty odmieta komentovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet