Na hlavný obsah

Počet obetí zničenia Kachovskej priehrady rastie, no voda na zaplavených územiach klesá

Zo zničenia priehrady sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

Počet obetí zničenia Kachovskej priehrady rastie, no voda na zaplavených územiach klesá
Miestni obyvatelia a ich pes sedia v člne počas evakuácie zo zaplavenej štvrti v ukrajinskom meste Cherson vo štvrtok 8. júna 2023. Foto: TASR/AP

Ruskí záchranári našli v okupovanej časti ukrajinskej Chersonskej oblasti zatopenej po zničení Kachovskej priehrady telo 84-ročnej ženy. Uviedli to v piatok (9. 6.) ruské médiá. Zo zničenia priehrady sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

Agentúra AP vo štvrtok (8. 6.) uviedla, že pri záplavách spôsobených pretrhnutím hrádze Kachovskej priehrady zomrelo najmenej 14 ľudí. Vychádzala z vtedy dostupného údaja o piatich mŕtvych v Ruskom okupovanom meste Nova Kachovka na ľavom brehu Dnepra. Ruskí záchranári v oblasti pôsobia ako súčasť okupačných síl.

„Počas záchranných prác sme našli telo ženy narodenej v roku 1939. Bola to ôsma obeť, „citovala ruská štátna agentúra TASS nemenovaného záchranára. Ruské úrady do počtu obetí započítali aj dvoch ľudí, ktorí podľa nich prišli o život pri ukrajinskom ostreľovaní oblasti. Tieto tvrdenia nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Moskva tvrdí, že skazu priehrady privodilo ukrajinské ostreľovanie hrádze z raketometu, medzitým ale minister obrany Sergej Šojgu aj hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov začali hovoriť o tom, že priehrada vyletela do povetria vinou ukrajinskej diverznej akcie. Podľa Kyjeva priehradu vyhodili do povetria ruskí vojaci.

Hrádza obrovskej Kachovskej priehrady sa pretrhla v utorok (7. 6.) ráno a odvtedy voda zaplavila rozsiahle územie na dolnom toku Dnepra. Ukrajinské aj Ruskom dosadené úrady v okupovanej časti Chersonskej oblasti katastrofa prinútila evakuovať obyvateľov. Kyjev a Moskva sa zo zničenia priehrady vinia navzájom.

AP vo štvrtok zverejnila zábery z dronov nad Kachovskou priehradou deň po zničení a uviedla, že nepodporujú ruskú verziu o ukrajinskom útoku zhora. Tisíce ľudí pre zničenie Kachovskej priehrady prišli o domovy a desaťtisíce sú bez dodávok pitnej vody. Záplavy zničili poľnohospodárske plodiny, vyplavili míny a spôsobili rozsiahle škody na životnom prostredí.

Hladina vody klesá

Úroveň hladiny v Kachovskej priehrade k piatkovému ránu klesla pri Nikopole na 11,74 metra. To je pokles o jeden meter za 24 hodín. Celkovo hladina počas troch dní klesla o 4,7 metra, napísala agentúra Unian s odvolaním sa na ukrajinskú spoločnosť Ukrhidroenerho, prevádzkujúcu vodné elektrárne. 

Ďalšie priehrady na Dnepre sa podľa podniku snažia akumulovať čo najviac vody, aby vytvorili letnú zásobu po tom, čo Kachovská priehrada definitívne prestane fungovať.

V zaplavenej oblasti voda počas noci opadla o 20 centimetrov, evakuácia ľudí a zvierat pokračuje, uviedol šéf ukrajinskej oblastnej správy Oleksandr Prokudin. V samotnom Chersone, ktorý leží po prúde Dnepra pod priehradou, hladina vody teraz dosahuje výšku 5,35 metra.

Voda v Chersonskej oblasti zaplavila 3 624 domov a 32 obcí. „Jediné, čo nám chýba, je čas. Dvadsaťštyri hodín za deň je málo, aby sme vyriešili všetky problémy,“ poznamenal Prokudin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet