Na hlavný obsah

Pri ruskom vzdušnom útoku na Odesu zomreli traja ľudia, uviedla ukrajinská armáda

Trinásť ľudí bolo zranených.

Pri ruskom vzdušnom útoku na Odesu zomreli traja ľudia, uviedla ukrajinská armáda
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

 Pri ruskom vzdušnom útoku na Odesu zomreli v noci na stredu (14. 6.) traja ľudia, uviedlo južné veliteľstvo ukrajinskej armády. Ďalších 13 ľudí bolo v meste zranených a ďalší môžu byť uväznení pod troskami. 

Troch mŕtvych si vyžiadali nad ránom ruské raketové útoky aj v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedol šéf oblastnej správy Pavlo Kyrylenko. Údery tam podľa neho a podľa oblastnej prokuratúry zničili tiež desiatky rodinných domov, ktorých skazu dokladajú fotografie zverejnené oblastnou prokuratúrou. Počet obetí utorkového útoku v Kryvom Rige, kde Rusko podľa Ukrajincov zasiahlo päťposchodovú budovu, sa zvýšil na 12.

Podľa ukrajinskej armády vyslalo Rusko na prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny štyri strely Kalibr s plochou dráhou letu. Jedna z rakiet zasiahla sklad obchodného reťazca, následkom čoho vznikol požiar, ktorý sa rozšíril na 400 metrov štvorcových. Tvrdenia znepriatelených strán ale nie je možné vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť.

„Zahynuli traja zamestnanci skladu a sedem ďalších bolo zranených,“ uviedlo veliteľstvo s tým, že sa pracuje na odstraňovaní trosiek. Pod nimi sa môžu nachádzať ešte ďalší ľudia, upozornila armáda.

Škody utrpelo tiež obchodné centrum, vzdelávacie zariadenie, komplex bytových domov, reštaurácie a obchody, v ktorých bolo zranených ďalších šesť ľudí. Odesa sa terčom ruských vzdušných útokov stáva opakovane. Naposledy v sobotu (10. 6.) zomreli v tomto juhoukrajinskom meste traja ľudia a viac ako dve desiatky utrpeli zranenia.

Obete v ďalších mestách

Raketové údery si v stredu v skorých ranných hodinách vyžiadali obete tiež v dvoch mestách Doneckej oblasti. V Kramatorsku zomreli dvaja ľudia a dvaja ďalší utrpeli zranenia, v Kosťantinivke zomrel jeden človek a jednému ďalšiemu útok privodil zranenia, povedal šéf Doneckej oblasti Kyrylenko. V Kramatorsku podľa neho ostreľovanie zničilo alebo poškodilo asi 25 rodinných domov, v Kosťantinivke potom vyše 55 domov.

Počet mŕtvych v dôsledku ruského utorkového (13. 6.) útoku na bytový dom v Kryvom Rige v južnej časti Ukrajiny sa zvýšil v noci na dnes na 12, keď jeden zo zranených podľahol popáleninám, oznámil zástupca mestskej správy Oleksandr Vilkul. Kryvyj Rih, rodné mesto ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, dnes drží deň smútku.

Ukrajinským vzdušným silám sa v noci na stredu podľa ich oznámenia podarilo zostreliť tri zo štyroch rakiet Kalibr s plochou dráhou letu, ktoré mierili na Odesu, a deväť ruských dronov.

Rusko popiera, že by na Ukrajine útočilo na civilné ciele. Jeho ministerstvo obrany po podobných útokoch zvyčajne zverejňuje vyhlásenie o zasiahnutí armádnych alebo iných strategických cieľov na Ukrajine „vysoko presnými zbraňami“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet