Na hlavný obsah

Progresívne Slovensko povedie do volieb jeho šéf. Polovicu kandidátky obsadili ženy

V prvej tridsiatke sú zastúpené tri odborníčky na vzdelávanie.

Progresívne Slovensko povedie do volieb jeho šéf. Polovicu kandidátky obsadili ženy
Na snímke uprostred predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie na tému predstavenie kandidátky PS. Foto: TASR/Martin Baumann

Progresívne Slovensko predstavilo kandidátku pre voľby do NR SR v septembri 2023. Cieľom hnutia je ponúknuť súdržný, odborný a hodnotovo jasne čitateľný tím na dosiahnutie lepšej budúcnosti pre Slovensko, uviedol predseda PS a podpredseda EP Michal Šimečka.

„V PS chceme dať šancu inej politike. Slušnej a odbornej, s víziou orientovanou na budúcnosť. Ľuďom chceme ponúknuť plán pre lepšiu budúcnosť Slovenska. Preto sme posledné mesiace neriešili spájania, ani samých seba, ale pracovali na programe. A preto dnes predstavujeme tím ľudí, skúsených odborníkov a odborníčok, ktorí majú čistý štít a ktorí tento plán dokážu realizovať a dotiahnuť do úspešného konca,“ zdôraznil Šimečka.

„Náš tím je súdržný, nie je zlepencom individualít, ktoré sa po voľbách rozutekajú. Sme hodnotovo čitateľné, súdržné hnutie a naše hlasy sa po voľbách nerozbijú na desať rôznych smerov, ktoré nedokážu nič presadiť. Ponúkame ľudí s čistým štítom, ktorí nemajú osobné antipatie a dokážu spolupracovať s ostatnými na scéne, aby sme spoločne pohli Slovensko dopredu,“ uviedol šéf progresívcov.

Polovicu kandidátky zaplnili ženy

PS ponúkla do volieb kandidátku, na ktorej polovicu miest tvoria ženy. 

„Ženy tvoria polovicu našej populácie, ich talent, odbornosť, pracovitosť a skúsenosti nie sú o nič menšie, ako u mužov. Ak prejavia záujem, je jednoducho správne, aby dostali rovnakú šancu aj angažovať sa v politike. Preto na našej kandidátke dostali rovnaký priestor ako muži, na striedačku, od vrchu až po spodok kandidátky,“ upresnil Šimečka.

V prvej tridsiatke kandidátky sú zastúpené tri odborníčky na vzdelávanie – Ingrid Kosová, Tina Gažovičová, Viera Kalmárová. V prvej pätnástke je bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak, expert na zdravotníctvo Oskar Dvořák a ekonóm Štefan Kišš.

Lídrom kandidátky PS je predseda hnutia a prvý podpredseda Európskeho parlamentu zo Slovenska, Michal Šimečka. Za Šimečkom nasleduje advokátka a kancelárka hnutia Lucia Plaváková, podnikateľ a inovátor Michal Truban, environmentalistka a odborníčka na témy mladých Tamara Stohlová.

Za ňou nasleduje expert na zahraničnú politiku a bezpečnosť Tomáš Valášek, odborníčka na kultúru a kreatívny priemysel Zora Jaurová, podnikateľ a investor Ivan Štefunko, odborníčka na rodinné politiky Simona Petrík, expert na zelené politiky a europoslanec Michal Wiezik, a prvú desiatku uzatvára právnička Irena Bihariová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko