Na hlavný obsah

Spustenie urgentného príjmu v Nemocnici Bory sa komplikuje. Problémom je VšZP

Urgent plánujú spustiť v septembri.

Spustenie urgentného príjmu v Nemocnici Bory sa komplikuje. Problémom je VšZP
Nemocnica Bory. Foto: RTVS

Ani po dva a pol mesiaci sa pacienti Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) nevedia dostať k bezplatnej operácii alebo hospitalizácii v Nemocnici Bory. Štátna poisťovňa doteraz zazmluvnila iba časť ambulantných a diagnostických výkonov. Podľa finančnej skupiny Penta to komplikuje blížiace sa spustenie urgentného príjmu.

Nemocnica Bory plánuje urgentný príjem spustiť v septembri. Očakáva, že denne na ňom lekári ošetria asi 100 ľudí. Pripravujú sa na nápor 40-tisíc pacientov ročne. Predpokladajú, že na ňom skončia nielen obyvatelia Bratislavy, ale aj Malaciek, kde urgent po lete zatvoria.

„To je obrovská masa, extrémne organizačne aj medicínsky náročná činnosť, ktorú robiť v situácii, že s najväčšou štátnou poisťovňou nemáte plnohodnotnú zmluvu, je nemysliteľné. Ak si máme vypisovať na dennej báze desiatky mailov a žiadostí s VšZP, to sa nedá. Administratívna záťaž by bola nepredstaviteľná,“ vysvetlil medicínsky riaditeľ nemocnice Róbert Hill.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Situáciu podľa Nemocnice Bory komplikuje aj to, že VšZP nezazmluvnila ani jedno lôžkové oddelenie a žiadnu zo špecializácií jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Pacienti VšZP sa podľa Asociácie na práv ochranu pacientov (AOPP) stali rukojemníkmi v boji medzi súkromnou nemocnicou a štátnou poisťovňou.

„Keď dovezú pacienta po ťažkej havárii, po ťažkom úraze alebo po náhlej cievnej, to ho budeme opäť voziť po Bratislave, kto ho zoberie, aby mal poskytnutú urgentnú starostlivosť? To si nevieme predstaviť,“ uviedla prezidentka AOPP Mária Levyová.

Štátna poisťovňa sa bráni, že Nemocnica Bory ju doteraz o zazmluvnenie urgentného príjmu nepožiadala. „Žiadosť o zazmluvnenie urgentu stále neevidujeme. Keď urgent v Nemocnici Bory bude spĺňať všetky legislatívne náležitosti, VšZP ho automaticky zazmluvní,“ priblížila hovorkyňa VšZP Eva Peterová.

Minister zdravotníctva rokuje s oboma stranami. Snažia sa nájsť spôsob ako postupne zazmluvniť všetky výkony.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny