Na hlavný obsah

Súťaž o najškaredšieho psa na svete má svojho víťaza. Stal sa ním čínsky chocholatý pes Scooter

Súťaž sa koná už takmer 50 rokov.

Najškaredším psom na svete sa stal čínsky chocholatý pes menom Scooter z Arizony. Rozhodli tak porotcovia súťaže o najškaredšieho psa, ktorá je zameraná na podporu adopcie zvierat. V nedeľu (25. 6.) to napísal denník The Guardian.

Súťaž o najškaredšieho psa sa každoročne koná v kalifornskom meste Petaluma už takmer 50 rokov. Jej cieľom je okrem propagácie adopcie zvierat i oslava tých psov, ktorí si aj napriek určitým vývojovým či iným vadám našli svojich majiteľov.

Na snímke čínsky chocholatý pes menom Scooter a jeho majiteľka s trofejou za najškaredšieho psa.
Najškaredším psom na svete sa stal čínsky chocholatý pes menom Scooter z Arizony.Foto: TASR/AP

Na tohtoročnej prvej priečke sa ocitol sedemročný čínsky chocholatý pes Scooter, ktorý sa narodil s deformovanými zadnými nohami – laby mu smerujú dozadu, čo mu prakticky znemožňuje normálnu chôdzu. Chovateľ ho po narodení priniesol do útulku v arizonskom meste Tucson, aby ho dali utratiť.

Jeden zo zamestnancov útulku si však Scootera vzal domov, keďže mu chcel dať „šancu na normálny život a nájdenie si majiteľov“. Psa si napokon adoptovala Linda Elmquistová, ktorá Scooterovi zabezpečila cvičenia a špeciálny vozík. Vďaka tomu môže teraz hendikepovaný pes chodiť a „ničím sa neodlišuje od ostatných psov“.

The Guardian pripomína, že v minulosti sa víťazmi súťaže o najškaredšieho psa stal aj kríženec holandského ovčiaka a pitbulteriéra s vrodenou vadou chrbtice či kríženec boxera, baseta a bígla, ktorý podľa jedného z porotcov vyzeral ako „poskladaný z niekoľkých rôznych psov“.

Čínsky chocholatý pes, ktorý sa tento rok umiestnil na prvej priečke, je však už dlhodobo veľkým favoritom na víťazstvo. Od roku 2000 toto plemeno vyhralo súťaž o najškaredšieho psa najmenej desaťkrát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet