Na hlavný obsah

Útulky hlásia kritický stav. Starosť o zvieratá im komplikujú vysoké ceny aj málo adopcií

Podobnú situáciu skonštatovala aj Sloboda zvierat.

Útulky hlásia kritický stav. Starosť o zvieratá im komplikujú vysoké ceny aj málo adopcií
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Sloboda zvierat spolu s regionálnymi útulkami hlásia kritický stav. Je v nich 2 300 zvierat čakajúcich na nový domov, adopcie psov stagnujú. Informovala Kristína Devínska z občianskeho združenia.

„V rámci siete našich 25 regionálnych útulkov sú na tom najhoršie útulky na východe. Útulok Pomoc psíkom na východnom Slovensku nachádzajúci sa vo Veľkých Kapušanoch má v týchto dňoch rekordnú obsadenosť. Na nový domov čaká takmer 400 zvierat odobraných z katastrofálnych podmienok,“ priblížila predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Tvrdí, že pri súčasnom zvyšovaní cien ťažko nakŕmiť také veľké množstvo zvierat. Režijné náklady na prevádzku dávajú zabrať všetkým zvieracím azylom.

Príčinou nepriaznivého stavu je podľa Slobody zvierat aj to, že na výzvy na systematickú pomoc doteraz nezareagoval ani jeden zo štátnych orgánov. „Finančná spoluúčasť štátu na plošných kastráciách, opatere či dostavba vlastných, štátnych karanténnych staníc pre opustené zvieratá zostáva naďalej v nedohľadne,“ uviedlo občianske združenie.

Kritizuje to, že z finančného balíka 750 miliárd eur z plánu obnovy, určeného na rozvoj dlhodobo zanedbávaných oblastí, nedostali spoločenské zvieratá ani cent. Ministerstvo pôdohospodárstva ich nepovažovalo za prioritné.

„Slovenské útulky tak naďalej zachraňujú zvieratá z ulíc a znášajú náklady na ich opateru, výlučne vďaka finančnej podpore darcov a ochote dobrovoľníkov, suplujúc tak dlhoročne povinnosti štátu,“ skonštatovala Sloboda zvierat. Situácia podľa nej stáva z dlhodobého hľadiska neudržateľná.

Poplatok za adopciu zvieraťa sa pohybuje v rozmedzí 50 až 100 eur. Zahŕňa vakcináciu, čipovanie, odčervenie a povinnú kastráciu.

Bratislavský útulok ponúka možnosť vziať si psíka na takzvané dlhé venčenie trvajúce dva týždne. Po ňom je možné sa rozhodnúť pre jeho definitívne osvojenie. Platí, že každé uvoľnené miesto prakticky ihneď obsadí ďalší pes na čakacom zozname.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko