Na hlavný obsah

Tisíce vojakov a stovky lietadiel: V Nemecku sa začne najväčšie cvičenie vzdušných síl v histórii NATO

Zameria sa na nácvik odrazenia možného útoku z výhodu.

Tisíce vojakov a stovky lietadiel: V Nemecku sa začne najväčšie cvičenie vzdušných síl v histórii NATO
Ilustračná snímka vojenského cvičenia. Foto: TASR/Ján Krošlák   

V nemeckom vzdušnom priestore sa v pondelok (12. 6.) začnú najväčšie manévre vzdušných síl v histórii Severoatlantickej aliancie (NATO). Počas dvoch týždňov sa do nich zapojí približne desaťtisíc vojakov a 250 lietadiel z 25 krajín. Informovala o tom agentúra DPA.

Manévre s názvom Air Defender 2023, ktoré povedie nemecký Bundeswehr, potrvajú do 23. júna. Zamerajú sa na nácvik toho, ako by jednotky NATO mohli odraziť útok východného agresora.

Hoci sa manévre konajú počas zúriacej vojny medzi Ruskom a možným kandidátom na členstvo v NATO Ukrajinou, predstavitelia nemeckého letectva tvrdia, že myšlienka na toto cvičenie vznikla už v roku 2018 – ešte pred rozsiahlou inváziou Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022.

Cvičenie sa zároveň koná v čase letnej leteckej špičky, pričom odhady miery narušenia civilnej leteckej dopravy sa líšia.

Ingo Gerhartz, predstaviteľ nemeckých vzdušných síl, uviedol, že meškania letov budú „maximálne v rozsahu niekoľkých minút. Matthias Maas z odborového zväzu letových dispečerov GdF však tvrdí, že cvičenie výrazne ovplyvní civilné letectvo.

Manévre sa priamo týkajú troch vzdušných priestorov v Nemecku: častí severného Nemecka a Severného mora, častí východného Nemecka a Baltského mora, a častí juhozápadného Nemecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet