Na hlavný obsah

Tri mesiace strávil pod vodou. Vedec skúmal toleranciu ľudského organizmu k podmorskému svetu

Zároveň prekonal svetový rekord.

Tri mesiace strávil pod vodou. Vedec skúmal toleranciu ľudského organizmu k podmorskému svetu
Americký vedec Joseph Dituri. Foto: RTVS

Pod morskou hladinou strávil sto dní. Americký vedec Joseph Dituri úspešne zvládol trojmesačnú misiu pod vodou. Analyzoval, ako ľudské telo a myseľ reagujú, keď sú dlhodobo vystavené extrémnemu tlaku v izolovanom prostredí. Zároveň prekonal svetový rekord.

Ovácie, potlesk a nesmierna radosť. To všetko čakalo Josepha Dituriho po tom, keď sa po prvý raz nadýchol čerstvého vzduchu. „Byť nad vodou po sto dňoch, to je niečo. Cítim teplo slnka a som vďačný,“ povedal vedec.

Joseph Dituri strávil posledné tri mesiace v oceľovej bunke. Od klasickej ponorky sa líši napríklad tým, že nevyužíva technológiu, ktorá vyrovná zvyšujúci sa tlak pod vodou. Mal tam však všetko, čo potreboval. Poschodovú posteľ, kúpeľňu s toaletou, kuchyňu aj pracovný priestor.

Každý deň vstával o piatej ráno a cvičil. Pobyt pod vodou mu nezabránil ani v tom, aby si plnil svoje povinnosti profesora. „To, čo mi robilo najväčšiu radosť, bola interakcia s mojimi študentmi. Zaujímali sa o ochranu nášho morského prostredia,“ vysvetlil Dituri.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Karolína Kučerová:

O svetový rekord mu nešlo

Ešte 15. mája prekonal svetový rekord, keď pod vodou strávil už 74 dní. Vo svojom pobyte však pokračoval. „Nikdy nešlo o rekord, ale o to rozšíriť ľudskú toleranciu k podmorskému svetu. Rozšíriť ľudskú toleranciu k izolovanému, obmedzenému a extrémnemu prostrediu,“ priblížil.

Josephov organizmus sa s extrémnym prostredím vyrovnal prekvapivo dobre. Klesol mu cholesterol a, naopak, zvýšil sa mu REM spánok, ktorý je dôležitý pre zdravý rozvoj mozgu.

Profesor a jeho tím veria, že dáta, ktoré získali, budú prínosom pre výskumníkov oceánov, ako aj pre astronautov pri dlhodobých misiách vo vesmíre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet