Na hlavný obsah

Uzavreli spor v košických oceliarňach. Zamestnancom zvýšia platy o sto eur a dostanú aj jednorazovú odmenu

Rokovania trvali mesiace. Hrozil aj ostrý štrajk.

Uzavreli spor v košických oceliarňach. Zamestnancom zvýšia platy o sto eur a dostanú aj jednorazovú odmenu
Na snímke administratívna budova U. S. Steel Košice. Foto: TASR

Zažehnali spor v košickom U. S. Steele. Po ôsmich kolách rokovaní podpísali odborári a vedenie podniku dodatok ku kolektívnej zmluve. Každému zamestnancovi v pracovnej kategórii R a THZ stúpne mesačný plat od júna o 100 eur. Pracovníci budú zvýhodnení aj za prácu v noci, cez víkend, či za pracovnú pohotovosť. Téme sa venoval redaktor RTVS Anton Gbur.

„Výsledkom demokratického, transparentného, férového výstupu, je sociálny zmier v našej spoločnosti,“ povedal pre RTVS Juraj Varga, predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice.

U. S. Steel Košice každému zamestnancovi, ktorý bol v evidenčnom stave k 31. máju 2023, vyplatí aj jednorazovú 300-eurovú odmenu.

„Som veľmi rád, že rokovací tím vedenia, spolu s našimi sociálnymi partnermi
z odborov, dokázali uzavrieť dobrú zmluvu pre všetkých bez toho, aby potrebovali externého sprostredkovateľa. Zmluva ponúka zamestnancom vynikajúci finančný nárast v týchto náročných časoch,“ reagoval James E. Bruno, prezident U. S. Steel Košice.

Naopak, firma bude môcť zamestnancom predĺžiť týždenný pracovný fond počas ôsmich mesiacov v roku. Teraz mohla počas šiestich. Urobiť to však môže len vo výnimočných prípadoch, napríklad pri náraste objednávok a len po schválení odbormi.

Rokovania trvali mesiace. Hrozil aj ostrý štrajk. Odborári pôvodne žiadali navýšenie miezd o 190 eur. Vlani dosiahla košická huta U. S. Steel zisk 444 miliónov dolárov. Rok pred tým, viac ako dvojnásobok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny