Na hlavný obsah

V obci na Liptove sa konalo referendum proti výstavbe. Obyvatelia sa boja dopravného ruchu a hluku

Investor chce postaviť 60 domov a 40 hospodárskych dvorov.

V obci na Liptove sa konalo referendum proti výstavbe. Obyvatelia sa boja dopravného ruchu a hluku
Hlasovací lístok v referende v Galovanoch. Foto: RTVS

V Galovanoch na Liptove ľudia v referende rozhodovali, či má obec zmeniť územný plán a povoliť novú výstavbu. Investor sľubuje, že nepôjde len o bývanie, ale aj o malé farmy. Obyvatelia mu neveria, boja sa najmä rušnej dopravy.

Investor má asi 40 hektárov na kopci nad dedinou. Chcel by tam postaviť 60 domov a 40 hospodárskych dvorov pre malých farmárov. ,,Aby tu mohli produkovať svoje výrobky a služby, svoju poľnohospodársku produkciu. Kde im dokonca zaručujeme cez naše ďalšie firmy odbyt ich produkcie,“ priblížil zástupca investora Michal Beňo

Obec s tým súhlasí. Začali preto meniť územný plán. ,,Je to projekt nezvyklý na Slovensku. Je to prakticky prvý projekt v takomto meradle u nás. A bude to prínos pre obec – podielové dane zvýšené, príjem z dane z pozemkov. Samozrejme, zvýši sa atraktivity našej obce,“ uviedol starosta Miroslav Kubáň.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Nespokojní obyvatelia však iniciovali referendum proti zmene územného plánu. Neveria, že pôjde o malé farmy. ,,Samozrejme, neexistuje legislatívne žiadny bod, ktorým by ste vedeli donútiť budúceho kupcu, že musí na svojom pozemku farmárčiť,“ povedal člen petičného výboru Martin Šlachta.

Boja sa dopravného ruchu

„Nejde o nejaké dva, tri domy, ale o výstavbu novej dediny za našou dedinou a s tým súvisiace problémy. Či už doprava najprv stavebných mechanizmov, následne doprava budúcich rekreantov, turistov alebo obyvateľov,“ vysvetlil predseda výboru Juraj Devečka.

,,Táto najväčšia obava, čo sa týka nákladnej dopravy pri príprave územia, tak bude obec Galovany úplne obchádzať po obslužných cestách. Vôbec nehrozí, že by obťažovala ľudí hlukom, ohrozovala domy otrasmi a podobne,“ dodal Beňo.

Počas dňa zívala volebná miestnosť väčšinou prázdnotou, otvorená bola do ôsmej večer. Aby referendum v Galovanoch bolo právoplatné, musí sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina, teda najmenej 126 voličov. Po šiestich hodinách od otvorenia volebnej miestnosti ich bolo 25.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny