Na hlavný obsah

V Sudáne vstúpilo do platnosti trojdňové prímerie. Chartúm a okolie hlásia pokoj

Dohodli sa na ňom obe bojujúce strany.

V Sudáne vstúpilo do platnosti trojdňové prímerie. Chartúm a okolie hlásia pokoj
Ľudia v meste Chartúm pripravujú jedlo. Foto: TASR/AP

V Sudáne vstúpilo v nedeľu (18. 6.) do platnosti trojdňové prímerie, na ktorom sa bojujúce strany dohodli v sobotu (17. 6.). Informuje o tom na základe správy agentúry AFP.

Obyvatelia hlavného mesta Chartúm a v neďalekého mesta Umm Durmán počas prvých hodín prímeria hlásili relatívny pokoj, píše AFP. V sobotu došlo k v týchto oblastiach k zrážkam. Nálet v Chartúme zabil najmenej 17 ľudí vrátane piatich detí.

Saudskoarabskí a americkí sprostredkovatelia neskôr v sobotu oznámili, že obe bojujúce strany sa dohodli na 72-hodinovom prímerí.

V pondelok 19. júna sa koná darcovská konferencia, ktorú bude viesť Saudská Arábia spoločne s Katarom, Egyptom, Nemeckom a Európskou úniou, ako aj viacerými agentúrami OSN. Cieľom je vyzbierať prostriedky na humanitárnu pomoc pre Sudán. 

Ozbrojené zrážky v Chartúme a ďalších oblastiach Sudánu vypukli 15. apríla. Bojujú medzi sebou znepriatelení generáli. Abdal Fattáh Burhán stojí na čele regulárnej sudánskej armády a Muhammad Hamdán Daklú je vodcom Síl rýchlej podpory (RSF).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet