Na hlavný obsah

V súvislosti s potopením lode s migrantmi zatkla grécka polícia deväť Egypťanov. Ženy a deti boli v podpalubí, nemali šancu uniknúť

Na lodi boli stovky migrantov.

V súvislosti s potopením lode s migrantmi zatkla grécka polícia deväť Egypťanov. Ženy a deti boli v podpalubí, nemali šancu uniknúť
Migranti, ktorých zachránili z potopeného rybárskeho člna, odpočívajú vo veľkosklade v gréckom prístavnom meste Kalamata. Foto: TASR/AP

Grécka polícia zatkla vo štvrtok (15. 6.) večer deväť Egypťanov, ktorých viní z podielu na stredajšom (14. 6.) potopení lode s niekoľkými stovkami migrantov juhozápadne od gréckeho pobrežia. Informovali o tom grécke médiá.

Podľa agentúry AMNA zadržaných obvinili z pašeráctva a zločinného sprisahania. V oblasti, kde sa preplnená loď s migrantmi asi 75 kilometrov od prístavu Pylos v noci na stredu potopila, aj v piatok (16. 6.) pokračuje pátranie po možných preživších. Nešťastie si zatiaľ vyžiadalo 78 obetí, 104 ľudí sa zachránilo, napísal denník Kathimerini.

Téme sme sa venovali aj v Správach RTVS:

Nie je jasné, koľko osôb na palube lode bolo. Grécke médiá píšu o 400 až 600 migrantoch na palube, z toho skoro stovka boli deti, tvrdia preživší. “ Nádej na záchranu ďalších migrantov je veľmi malá, loď sa potopila rýchlo. Podľa svedkov bola väčšina pasažierov zavretá v podpalubí a nemali možnosť uniknúť, keď sa loď potápala. V podpalubí mali byť najmä ženy a deti,“ uviedla spolupracovníčka RTVS v Grécku Soňa Dorňáková Stamou.

Loď podľa denníka Kathimerini vyplávala z Egypta, zastavila sa v Líbyi a mierila do Talianska.

Denník Kathimerini dnes napísal, že grécka pobrežná stráž niekoľko hodín pred nešťastím ponúkala preplnenému plavidlu pomoc. Migrantov na palube ampliónmi informovala o nebezpečenstve, ktoré im na preplnenej lodi hrozí.

Pobrežná stráž im podľa správy Kathimerini oznámila, že do Talianska na preplnenej lodi nedorazia, a dokonca chcela lanom plavidlo ukotviť. Niektorí ľudia na palube však podľa pobrežnej stráže pomoc odmietli a lano odviazali, pretože sa nechceli dostať do Grécka, ale do Talianska.

Hovorca gréckej pobrežnej stráže v televízii Skai odmietol kritiku ľudskoprávnych organizácií, že pobrežná stráž neurobila dosť pre záchranu migrantov. „Ak by sme sa snažili o intervenciu na rybárskej lodi preplnenej ľuďmi násilím, mohla sa pri tom zásahu potopiť,“ povedal hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet