Na hlavný obsah

V Zakarpatskej oblasti vybudovali „Archu mieru“ – mestečko pre ukrajinských utečencov

Nachádza sa 30 kilometrov od slovenskej hranice.

V Zakarpatskej oblasti vybudovali „Archu mieru“ – mestečko pre ukrajinských utečencov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Zakarpatskej oblasti Ukrajiny, 30 kilometrov od slovenskej hranice, v obci Seredné vybudovali modulárne mestečko „Archa mieru“.

Slúži rodinám z Chersonu, z Kyjeva a deťom z Mariupola. Vlastníkom pozemku je rímsko-katolícka diecéza v Mukačeve. Práve tá pomáha aj ďalším rodinám, ktoré na tomto mieste nájdu nový domov. Vybudovali ho za pomoci Slovenskej aj Českej republiky, či mimovládnych organizácií.

Téme sme sa venovali aj v Správach RTVS:

„Česká charita vybudovala modulové domčeky, postavila skelety a opláštila ich. Slovenská republika finančným príspevkom cez organizáciu „Zakarpatsko bez sirôt“ vo výške 205 684 eur podporila vnútorné vybavenie, infraštruktúru atď. Ukrajinská strana chcela k tomu prispieť tak sa postarala o vybavenie detského ihriska tak, aby deti, ktoré sú tu vo veku od 6 do 15 rokov, mali aspoň z časti, kde vyžiť,“ priblížil poradca predsedu vlády pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš.

„Pozemok, kde teraz stojíme, bol ešte pred siedmimi mesiacmi poľom, kde sa pestovalo. Dnes je tu postavených 12 modulových domov, kde privítame čoskoro 12 rodín z chersonskej zaplavenej oblasti, pre ktorých to bude nový bezpečný domov. Vznikol aj sociálny podnik, aby mamy, ktoré tu prídu vedeli dôstojne uživiť svoje deti a boli čoraz menej závislí od pomoci druhých. Aby sme tým ženám vrátili dôstojnosť a zmysel života,“ dodal manažér Úsmevu ako dar pre východné Slovensko Radoslav Dráb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko