Na hlavný obsah

Vagnerovci odovzdajú svoju ťažkú techniku ruskej armáde, tvrdí Moskva

Odovzdanie sa už pripravuje.

Vagnerovci odovzdajú svoju ťažkú techniku ruskej armáde, tvrdí Moskva
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská Vagnerova súkromná vojenská spoločnosť odovzdá svoju ťažkú armádnu techniku jednotkám ruskej armády, uviedlo v utorok (27. 6.) podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany.

Oznámenie prišlo po tom, ako vagnerovci počas víkendu podnikli ťaženie na Moskvu na protest proti armádnemu veleniu, ale nakoniec sa s Kremľom vďaka sprostredkovaniu bieloruského lídra Alexandra Lukašenka dohodli na ukončení pochodu.

„Prebiehajú prípravy na odovzdanie ťažkej armádnej techniky Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti aktívnym jednotkám ozbrojených síl Ruskej federácie,“ citovala agentúra TASS vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Budúcnosť Vagnerovej spoločnosti je po víkendových nepokojoch v Rusku nejasná. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už v sobotu vyhlásil, že účastníkov vzbury nebudú ruské úrady stíhať, pretože berú do úvahy ich „zásluhy na fronte“.

Agentúra TASS informovala, že ruská FSB zastavila stíhanie, ktoré začala v piatok (23. 6.) na základe podozrenia z ozbrojenej vzbury v súvislosti s krokmi iniciátora protestného pochodu, šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (26. 6.) povedal, že členovia Vagnerovej skupiny sa buď môžu presunúť do Bieloruska, kam mal podľa Kremľa na základe sobotňajšej (24. 6.) dohody doraziť aj Prigožin, alebo vstúpiť do ruskej armády. 

Podľa analýzy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) bude Moskva zrejme na vagnerovcov pozerať ako na zradcov. Putinovo vystúpenie slúži na identifikáciu členov skupiny lojálnych Prigožinovi.

Analytici z ISW sa tiež domnievajú, že Putin sa väčšinu vagnerovcov pokúsi včleniť do štruktúr ruskej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet