Na hlavný obsah

Vzbura vagnerovcov motivovala aj Bielorusov. Opozícia sa chystá na prevrat v krajine

Štáb RTVS nakrúcal s Bielorusmi na Ukrajine.

Vzbura vagnerovcov motivovala aj Bielorusov. Opozícia sa chystá na prevrat v krajine
Členovia bieloruskej jednotky. Foto: RTVS

Rebélia vagnerovcov v Rusku motivovala aj bieloruskú opozíciu. Jednotky, ktoré v súčasnosti bojujú na strane Ukrajiny, sa pripravujú na prevrat vo svojej krajine. S Bielorusmi na Ukrajine exkluzívne nakrúcal štáb RTVS.

Pred necelými troma týždňami na Donbase oznamoval bývalý bieloruský veliteľ a v súčasnosti minister obrany exilovej vlády Valerij Sachaščyk založenie bieloruskej jednotky. Tá sa má stať v budúcnosti základom slobodnej bieloruskej armády. V sobotu (24. 6.) po udalostiach v Rusku už krajanov vyzýval, aby sa pripravili.

„Buď sa chytíme historickej šance a staneme sa úspešnou európskou krajinou, alebo stratíme všetko. Názov Bielorusko ostane iba v knihách,“ povedal Sachaščyk. Jednou z pripravených, ktorých duch protestov v rokoch 2020 a 2021 neopustil, je aj mladá bieloruska Dáša, ktorá bojuje v Sachačšykovej novej jednotke.

Priamo na Donbase situáciu monitoroval redaktor RTVS Matej Šulc:

„Po protestoch som bola rok sklamaná, no keď začala vojna na Ukrajine, rozhodla som sa odísť, a tak cez oslobodenie Ukrajiny oslobodzovať aj svoju krajinu. Do Bieloruska je návrat možný iba silou a so zbraňou v ruke. Pokojné riešenie už neexistuje,“ myslí si Dáša.

„Zhromažďujeme sily, aby sme mohli zrealizovať náš plán. Otázkou je iba čas, kedy Bielorusko oslobodíme. Podľa mňa to už nebude trvať dlho. Samozrejme, všetko závisí od úspechu ukrajinskej armády,“ uviedol Sachaščyk.

Dodáva, že ak spolu uštedria Rusom na Ukrajine debakel, oslobodenie Bieloruska spod ruskej nadvlády pôjde veľmi rýchlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet