Na hlavný obsah

Viac než 20 ukrajinských vojakov z pluku Azov predstúpilo pred súd v Rusku

Hrozí im väzenský trest v trvaní od 15 rokov po doživotie.

Viac než 20 ukrajinských vojakov z pluku Azov predstúpilo pred súd v Rusku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viac než 20 ukrajinských vojakov, ktorí padli do ruského zajatia počas bojov na Ukrajine, predviedli pred súd na juhu Ruska, informovala agentúra AP.

Zajatí vojaci boli členmi pluku Azov. Ide o elitnú jednotku ukrajinskej armády, ktorá proti Rusom bojovala v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol na pobreží Azovského mora.
Rusko obsadilo Mariupol vlani po trojmesačných ťažkých bojoch, v dôsledku ktorých z väčšiny tohto mesta zostali len ruiny.

Poslední ukrajinskí obrancovia Mariupola, ktorí sa zabarikádovali v tamojších oceliarňach, sa ruským jednotkám vzdali v máji 2022.

Pluk Azov bol ruskými úradmi označený za teroristickú skupinu, pripomína AP. Ukrajinskí vojaci čelia obvineniam z členstva v teroristickej organizácii a zapojenia sa do akcií, ktorých cieľom bolo zvrhnúť Ruskom podporované úrady v Doneckej oblasti. V prípade usvedčenia im hrozí väzenský trest v trvaní od 15 rokov po doživotie.

Z dovedna 24 ľudí, ktorí pôvodne čelili týmto obvineniam, dvoch vymenili za ruských väzňov v rámci výmeny vojnových zajatcov. Zo zvyšných 22 obžalovaných je osem žien, ktoré údajne pracovali ako kuchárky pre členov pluku Azov, spresňuje AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet