Na hlavný obsah

Za tri roky nedokázala firma dokončiť projekt športového areálu v Revúcej. Mesto tak muselo vrátiť časť dotácie

Miestni nevedia, kde sa budú v zime korčuľovať.

Za tri roky nedokázala firma dokončiť projekt športového areálu v Revúcej. Mesto tak muselo vrátiť časť dotácie
Takto mala vyzerať športová hala v Revúcej. Foto: RTVS

Nemajú halu, klzisko ani peniaze. Revúca vrátila časť dotácie na výstavbu športovo-rekreačného areálu. Za tri roky nedokázala vysúťažená firma projekt dokončiť. Miestni sa obávajú, kde sa budú v zime korčuľovať.

Otvorený zimný štadión mali opláštiť a vedľa neho postaviť multifunkčnú halu. Po troch rokoch od získania dotácie je to však stále len stavenisko. „Celkovo je to manažérske zlyhanie. Mať peniaze a nič s nimi neurobiť, to je veľký problém. Niekde nemali peniaze a urobili, postavili,“ povedal amatérsky hokejista z Revúcej Ján Špak.

„Dotácia 3,75 milióna eur, ktorú mestu poskytli, počítala s nulovou spoluúčasťou mesta Revúca. Takže mesto by nemuselo vynaložiť ani cent a malo by moderný športový areál,“ vysvetlila poslankyňa mestského zastupiteľstva v Revúcej Ľubomíra Benešová.

Výstavbe športového areálu v Revúcej sa venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

Dotáciu mesto získalo pred štyrmi rokmi

Dotáciu získalo mesto ešte v roku 2019. Využiť ju mohlo do konca roka 2021. „Následne, na žiadosť mesta, sa táto lehota predĺžila do 31. decembra 2022,“ priblížil rezort financií. A keďže to nestihli ani do tohto termínu, podľa zákona museli nevyčerpané peniaze vrátiť. Ide o niečo cez 3 milióny eur.

„Stavebné povolenie bolo vydané vo februári 2022, preto sa pýtame, čo sa dialo tri roky. Prečo bolo stavebné povolenie vydané po troch rokoch a hlavne po prvom termíne čerpania, ktorý bol 31. decembra 2021?“ pýta sa mestská poslankyňa Benešová.

„Územné konanie prebiehalo vtedy, keď bola pandémia koronavírusu, stavebné konanie zas keď prišiel nárast cien stavebných materiálov,“ vysvetlil primátor mesta Revúca Július Buchta. Počas zimy mala verejnosť aj miestni hokejisti k dispozícií umelú ľadovú plochu. Obávajú sa, čo bude ďalej.

„Kto bude mať záujem, bude cestovať do Rimavskej Soboty, Brezna či Rožňavy. Alebo prejdeme na cyklistiku,“ skonštatoval obyvateľ Revúcej. Primátor Revúcej prisľúbil, že klzisko dajú do pôvodného a plne funkčného stavu. „Robili sa revízne skúšky. To znamená, že nič nebráni tomu, aby sme mantinely poskladali naspäť a používali ho túto zimu ako klzisko,“ dodal.

Primátor tiež povedal, že sa nevzdáva a o peniaze bude bojovať aj naďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny