Na hlavný obsah

Česká snemovňa schválila obrannú dohodu s USA, musí ju ešte podpísať prezident Pavel

Proti jej prijatiu bolo len 22 poslancov.

Česká snemovňa schválila obrannú dohodu s USA, musí ju ešte podpísať prezident Pavel
Na archívnej snímke česká Poslanecká snemovňa. Foto: TASR/AP

Poslanecká snemovňa Českej republiky v stredu schválila obrannú dohodu so Spojenými štátmi, proti boli prakticky iba poslanci opozičného hnutia SPD. Dohoda teraz pôjde na podpis prezidentovi Petrovi Pavlovi. Informovala o tom televízia ČT24.

Server Novinky.cz píše, že za zmluvu hlasovalo 115 poslancov zo 144 prítomných. Proti boli 18 poslanci SPD a štyria z hnutia ANO expremiéra Andreja Babiša.

Ministerka obrany Jana Černochová označila v pléne schvaľovanie dohody za „historický okamih“, pričom poukázala na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine. Európa je podľa nej v súčasnosti ohrozená najväčším vojnovým konfliktom od druhej svetovej vojny.

„V tejto situácii sa bez silného spojenectva s ďalšími demokratickými krajinami nezaobídeme,“ dodala. Snemovňa rokovala o dohode niekoľko hodín, dlhé nesúhlasné prejavy prednášali predovšetkým poslanci SPD. Expremiér Andrej Babiš zmluvu podporoval.

Hnutie SPD sa obáva, že zmluva umožní výstavbu amerických základní v ČR a tiež pobyt vojakov USA. O prítomnosti vojenských základní žiada šéf SPD Tomio Okamura referendum.

Černochová špekulácie o možnej vojenskej prítomnosti USA v Česku na základe tejto dohody odmietla ako nepravdivé. Dodala, že o prípadnej prítomnosti cudzích vojakov na českom území bude rozhodovať parlament.

Ministerka obrany podpísala dohodu po súhlasnom stanovisku vlády vo Washingtone ešte v máji. Minulý týždeň ju podporil aj Senát, teraz pôjde už iba na podpis prezidentovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet