Na hlavný obsah

Detskí lekári už nevládzu. Skrátenie ordinačných hodín na pohotovostiach by mohli riešiť na mimoriadnej schôdzi

Iniciovať ju chce minister zdravotníctva aj premiér.

Detskí lekári už nevládzu. Skrátenie ordinačných hodín na pohotovostiach by mohli riešiť na mimoriadnej schôdzi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Skráteniu ordinačných hodín na pohotovostiach pre deti by sa mohla venovať mimoriadna schôdza parlamentu. Iniciovať ju chcú minister zdravotníctva Michal Palkovič aj premiér Ľudovít Ódor. Výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb dalo už takmer 400 detských lekárov.

V ambulanciách chýba vyše 200 pediatrov a každý druhý, ktorý pracuje, je dôchodca. V Dolnokubínskom okrese chce skončiť na detskej pohotovosti päť pediatričiek. Takmer všetky sú v penzijnom veku. Jednou z nich je Miroslava Ondrejková. Slúžiť na pohotovosti do desiatej večer už nevládze.

„Mám ordináciu na dvoch miestach. Pracujem v Dolnom Kubíne, kde mám zhruba 1 600 detí a potom sa presúvam do Zázrivej trikrát v týždni. Skončím v Zázrivej okolo 15.00 h a o 16.00 h začínam zase v nemocnici v Dolnom Kubíne na ambulantnej pohotovostnej službe,“ priblížila Ondrejková.

Pediatrom na detských pohotovostiach sa v spravodajstve RTVS venovali redaktorka Veronika Čokinová a redaktor Eril Vrábel:

Výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb dali stovky pediatrov naprieč Slovenskom po tom, ako poslanci nevypočuli ich volanie po zmene ordinačných hodín. Nenašiel sa ani jeden, ktorý by na schôdzi predložil návrh o ich skrátení z desiatej na ôsmu večer. Úpravu napokon predloží minister Palkovič.

„Plátame veľkú dieru malou záplatou a snažíme sa len spomaliť voľný pád primárnej pediatrie, aby sme udržali v systéme tých ľudí, ktorí ešte ako tak vládzu pracovať a aspoň im uľaviť od toho, aby museli nadmerne slúžiť,“ uviedla odborníčka pre primárnu pediatriu v Žilinskom kraji Zora Zdráhalová.

Pediatri poukazujú na to, že po ôsmej večer nie je vo väčšine miest otvorená ani lekáreň, kde by rodičia lieky deťom vybrali. Pohotovosti v tomto čase navštevuje minimum pacientov. Navyše, niektorí ich zneužívajú.

Pediatri naďalej presadzujú aj zrušenie niektorých ambulantných pohotovostí pre deti. Na to zákon minister zdravotníctva meniť nemusí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko