Na hlavný obsah

Dosluhujúce uhoľné elektrárne by mohli nahradiť najmodernejšie atómové reaktory. Mohli by byť lacnejšie

JAVYS sa preto bude rozprávať aj so Spojenými štátmi.

Dosluhujúce uhoľné elektrárne by mohli nahradiť najmodernejšie atómové reaktory. Mohli by byť lacnejšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dosluhujúce uhoľné elektrárne by mohli nahradiť najmodernejšie atómové reaktory. Tie by mohli byť lacnejšie. A postavené v oblastiach, kde je nedostatok elektriny. Napríklad na východe Slovenska.

Štátna akciovka JAVYS chce staré bloky v Jaslovských Bohuniciach nahradiť novými. O najnovších technológiách sa preto bude rozprávať aj s veľkým hráčom v oblasti atómovej energetiky zo Spojených štátov.

Memorandu sa venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

„Očakávame, že povolenie umiestňovania by malo byť ukončené niekedy do roku 26. Následne slovenská vláda bude mať pripravené podmienky a informácie na to, aby mohla prijať rozhodnutie, či chce a v akom časovom horizonte chce pokračovať alebo realizovať tento projekt,“ spresnil generálny riaditeľ Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti Pavol Štuller

„Máme zmluvný rámec, ktorý umožňí slovenskej strane sa dobre zorientovať v technológii a vyhodnotiť si, či je to tá správna technólogia pre budúci rozvoj jadrovej energetiky na Slovensku,“ spresnil prezident Westinghouse pre Českú republiku a Slovensko Petr Brzezina.

Firmy sa chcú rozprávať aj o novom type jadrového reaktora, ktorý americká firma ešte len vyvíja. Ide o takzvaný malý modulárny reaktor. Takýto zdroj síce vyrobí menej energie, jeho vybudovanie je však jednoduchšie. Jednotlivé časti sa navyše dajú spájať – obrazne povedané – ako skladačka.

„Ak sa vybuduje takýto malý modulárny reaktor a zistí sa, že potreba výroby elektrickej energie je väčšia, vieme pridávať tieto moduly,“ doplnil Štuller.

Zvýšený dopyt po elektrine

Príchod piatej automobilky do Košíc či nové investície v US Steel budú znamenať zvýšený dopyt po elektrickej energii najmä na východe Slovenska.

„Vieme, že už Vojany majú to najlepšie za sebou, takže ten potenciál na nejaký iný jadrový zdroj a možno aj tohto typu, ten menší, na Slovensku teda máme,“ dodal analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Nové technológie prinášajú aj vyššiu bezpečnosť. Majú totiž viacero opatrení na to, aby v prípade poruchy ukončili štiepnu reakciu.

„Ak umiestnime do nejakej výšky kýbeľ s vodou, tak je prirodzené, že voda bude padať dole z kýbľa. Ak by sme ešte spravili to, že kýbeľ bude z plastu a v prípade teploty, ktorá bude narastať pod týmto kýbľom, sa kýbeľ sa roztopí, tak tá voda zachladí reaktor,“ ozrejmil reaktorový fyzik, Ústav jadrového a fyzikálneho inžinierstva, STU Branislav Vrban.

Povoľovacie procesy pri modulárnych reaktoroch sú rovnako prísne ako pri iných jadrových zariadeniach. Potrvá preto minimálne 10 rokov, kým by sa začalo s prípravou takéhoto projektu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko