Na hlavný obsah

Dotácie od štátu meškajú, ohrozuje to i tábory pre deti. Podujatia pre mládež sa rušili aj v uplynulých rokoch

Organizácie nedostávajú peniaze včas.

Dotácie od štátu meškajú, ohrozuje to i tábory pre deti. Podujatia pre mládež sa rušili aj v uplynulých rokoch
Na snímke deti počas letného denného tábora. Foto: TASR

Mládežnícke organizácie nedostávajú dotácie od štátu načas, čo ohrozuje realizáciu viacerých táborov či kempov. Poukázala na to Rada mládeže Slovenska (RmS). Ministerstvo školstva potvrdilo, že prostriedky vo výške takmer 4,3 milióna eur boli pre organizácie schválené ku koncu júna. Aktuálne sa budú riešiť administratívne kroky k vyplateniu prostriedkov.

„Omeškanie termínu prideľovania štátnych dotácií od rezortu školstva na prácu s mládežou pre mimovládne neziskové organizácie je dlhodobý problém a zhoršuje sa,“ uviedol riaditeľ RmS Juraj Lizák. Na zlepšenie situácie sú podľa neho nevyhnutné transparentné pravidlá. „V ideálnom stave by organizácie mali dostať štátnu dotáciu v prvom kvartáli daného kalendárneho roka,“ skonštatoval.

Rada uviedla, že ministerstvo školstva opakovane prisľubuje financovanie, ale organizácie nedostávajú peniaze včas. Po minulé roky museli podľa RmS pre meškanie niektoré organizácie tábory zrušiť. Poukázala najmä na organizácie, ktoré naplánovali tábory počas prvých prázdninových týždňov.

Rezort argumentoval, že vyhodnotenie žiadostí o poskytnutie dotácií v oblasti práce s mládežou sa mohlo uskutočniť až po ukončení administratívno-finančnej kontroly dotácií z minulého kalendárneho roka, keďže je vyplatenie dotácií viazané na vysporiadanie finančných vzťahov prijímateľa so štátnym rozpočtom. Po ukončení kontroly prebehlo zasadnutie komisie.

„Od 30. júna sú zverejnené záverečné protokoly o pridelení dotácie v tematických oblastiach týkajúcich sa organizácií zapísaných do zoznamu oprávnených žiadateľov o dotáciu,“ uviedli z rezortu. Po ich zverejnení je možné pristúpiť k podpisu zmlúv s prijímateľmi dotácie a vyplateniu finančných prostriedkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko