Na hlavný obsah

Nárok na rodičovský dôchodok majú po novom aj rodičia policajtov, hasičov či horských záchranárov

Prijatiu zmeny predchádzala osobitná príprava.

Nárok na rodičovský dôchodok majú po novom aj rodičia policajtov, hasičov či horských záchranárov
Ilustračná snímka.

Prilepšiť si od júla môžu už aj tí penzisti – ktorých deti pracujú ako policajti, hasiči, alebo horskí záchranári. Nárok na rodičovský dôchodok majú seniori, ktorí poberajú starobný, invalidný, alebo výsluhový dôchodok.

Penzisti, ktorých deti pracujú v tzv. silových zložkách, nemali nárok na tzv. rodičovský dôchodok. Zmena sa podarila až o niekoľko mesiacov neskôr. Bývalý minister práce hovorí, že tento zákon museli pripraviť osobitne z bezpečnostných dôvodov.

Zmenám vo vyplácaní rodičovského dôchodku sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lea Hubová:

„Naše bezpečnostné zložky, ich spolupracovníci a zamestnanci môžu byť aj v utajenom
režime. To znamená, nebolo by dobré, aby sociálna poisťovňa vedela o tom, kde sú zaradení napríklad, či nepracujú v utajení,“ vysvetlil exminister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Ak teda chcú policajti, hasiči, či zamestnanci tajných služieb získať rodičovský dôchodok pre svoju a mamu a otca, musia to nahlásiť na personálnom úrade.

„Podľa toho, že kde sú zaradení, kde pracujú, a potom sa to vlastne zúraduje takým spôsobom,
že za tento rok bude vyplatený rodičom rodičovský príspevok jednorazovo. Potom od januára sa bude vyplácať mesačne,“ opísal Krajniak.

Musia však podpísať vyhlásenie a súhlas so spracovaním údajov. „Všetky podrobnosti uvádza ministerstvo vnútra na svojom webovom sídle. Ministerstvo vnútra v tejto súvislosti budúcich poberateľov rodičovského dôchodku upozorňuje, že o priznaní tohto druhu sociálnej dávky sa nevyhotovuje písomné rozhodnutie,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Analytik príspevok naďalej kritizuje

Analytik Martin Halás naďalej kritizuje rodičovský dôchodok a považuje ho
za diskriminačný, keďže najviac odmeňuje rodičov tých detí, ktoré lepšie zarábajú. V súčasnosti má podľa neho Slovensko veľkú skupinu seniorov, ktorí spadli pod pásmo chudoby a potrebujú pomôcť.

„Rodičovský príspevok nepomáha ani jednej z týchto kategórií, pretože síce odmeňuje matky, ale odmeňuje viacej matky tie, ktoré majú úspešnejšie deti. A my práve potrebujeme v rámci poberateľov, nielen dôchodkov, či už starobných alebo invalidných, ale aj dávok, vo všeobecnosti práve znižovať nerovnosť v spoločnosti,“ dodal.

Osemstopäťdesiatdva tisíc penzistov, ktorých deti nepracujú v tzv. silových rezortoch, už rodičovský dôchodok za tento rok dostali vyplatený naraz. Priemerná ročná výška rodičovského dôchodku dosiahla vyše 306 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika