Na hlavný obsah

Bez dovolenky s deťmi si mnohí nevedia predstaviť leto. Primárka radí rodičom, čo si zabaliť a na čo si dať pozor

Andrea Černianska poskytla rady k letným dovolenkám.

Bez dovolenky s deťmi si mnohí nevedia predstaviť leto. Primárka radí rodičom, čo si zabaliť a na čo si dať pozor
Ilustračná snímka.

Neodmysliteľnou súčasťou leta sú pre mnohé domácnosti s deťmi dovolenky v exotických destináciách. Často sa však stane, že sa v zahraničí rodičia s deťmi vystavia nadmernému teplu, dostanú virózu alebo sa zrania.

Primárka I. detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Andrea Černianska radí, ako sa na prímorskú dovolenku s deťmi pripraviť. Povedala viac o tom, čo by mala obsahovať lekárnička dovolenkárov s deťmi, ale aj o tom, aké voliť jedlá, či naopak, akým sa vyhýbať. Načrtla tiež, ako by sme sa mali správať na slnku.

Nevyhnutnou súčasťou lekárničky sú podľa Černianskej lieky, ktoré deti trvalo užívajú. Tie je potrebné zaobstarať s dostatočným predstihom a zobrať ich na zahraničný pobyt so sebou. Ďalšou dôležitou súčasťou výbavy sú podľa nej lieky na znižovanie teploty. Černianska radí, že pre najmenších by mali rodičia zabezpečiť čapíky či sirup, pre väčšie deti tabletky.

„Ďalšie, čo nás môže postihnúť, je zvracanie alebo riedka stolica, hnačka. V tom prípade je dobré, keď máme so sebou nejaké lieky na zastavenie hnačky. Či je to nejaký prípravok na zahustenie alebo lieky na dezinfekciu zažívacieho traktu,“ uviedla primárka I. detskej kliniky.

Dôležitá ochrana pred teplom a slnkom

Veľmi dôležitú dovolenkovú výbavu predstavujú opaľovacie krémy nevyhnutné na to, aby nedošlo k spáleniu kože. Deti, ktoré obľubujú pobyt vo vode, odporúča Černianska obliecť do tričiek, aby sa čo najviac obmedzila intenzita slnečného žiarenia.

Pre riziko prehriatia sa s deťmi do jedného roka života vôbec neodporúča cestovať do tropických destinácií. I staršie deti by sa však mali pred slnkom skrývať medzi 10.00 h a 17.00 h, pričom za pobyt na priamom slnku sa považuje aj chládok.

„Slnečné žiarenie prechádza a je tam teplo. Tie najmenšie deti sa veľmi rýchlo prehrejú, lebo majú vysoký obsah vody v tele, veľký povrch tela, ktorý teplo sála. Mali by byť v uzavretom kamennom obydlí, alebo v nejakej izbe,“ vysvetlila Černianska.

Ako postupovať pri úpale?

Primárka I. detskej kliniky považuje za dôležité vedieť rozoznať, kedy má dieťa prejavy úpalu a kedy môžu príznaky indikovať niečo iné.

„Prehriatie je, keď sa dieťa zdržiava dlhšie na slnku, je malátne, má červenú kožu. Vtedy je veľmi dôležité dostať doňho čo najviac tekutín a dať ho do miestnosti, ktorá má primeranú teplotu. Nemala by byť klimatizovaná – rozdiel medzi teplotou vonku a vo vašom aute, miestnosti, kdekoľvek, by nemal byť viac ako päť stupňov,“ vysvetlila odborníčka.

Pri prehriatí organizmu efektívne zaúčinkuje okrem podávania tekutín aj vlažná sprcha, vďaka ktorej sa telo postupne schladí.

Výber jedál

I keď má množstvo ľudí potrebu počas dovolenky skúšať lokálnu kuchyňu a nové jedlá, pri deťoch treba zvážiť, akú potravu vyberáme. Černianska radí podávať deťom to, na čo sú zvyknuté.

Podľa lekárky sa rozhodne neoplatí experimentovať so surovým mäsom, ustricami alebo podobnými jedlami. V mnohých prípadoch ľudia totiž riskujú otravu z jedla. Za najideálnejšiu voľbu označila tepelne dobre spracované jedlá.

Naša opatrnosť by podľa nej nemala poľaviť ani pri tekutinách. „Nepiť z nijakých neznámych zdrojov. Ideálne je, ak je hotel alebo privát s certifikovanou vodou, nabrať si tú vodu, ideálne aj s nejakou prísadou, čiže minerálky alebo miešať stopercentné džúsy s obyčajnou vodou,“ dodala Černianska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko