Na hlavný obsah

Európska komisia chce uvoľniť pravidlá pre geneticky modifikované potraviny

Ide o súčasť potravinovej stratégie.

Európska komisia chce uvoľniť pravidlá pre geneticky modifikované potraviny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska komisia uvažuje o zmene smernice, ktorá hovorí o geneticky modifikovaných potravinách. Jej návrh unikol na verejnosť. Ide o súčasť potravinovej stratégie. Európska komisia (EK) by mala navrhnúť uvoľnenie pravidiel pre genetickú úpravu plodín.

Geneticky upravené plodiny vznikajú odobratím DNA z jedného druhu a ich vložením do iného. Tým by mala plodina získať lepšie vlastnosti. EK sa snaží obmedzovať používanie chémie a plánuje uvoľnenie pravidiel pre geneticky upravené plodiny. Vzniknúť by mali dve takzvané NGT skupiny.

„To bude jedna skupina rastlín, ktoré nebude EK považovať za tak nebezpečné. To znamená, že to budú rastliny, ktoré nebudú ani označované, že vznikli týmito mutáciami. Bude iba povinnosť ich oznámiť,“ priblížil podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

„Na rozdiel od klasických GMO bude rozdiel v tom, že členský štát nebude môcť zakázať alebo obmedziť ich pestovanie. Rozdiel je len poľnohospodárstvo, kde sa osivá budú musieť označovať,“ dodal Gajdoš.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Jozefína Ilavská:

Druhá skupina by sa mala označiť a podliehať prísnym GMO predpisom a procesom. Informácie vyplývajú z uniknutého návrhu eurokomisie, s ktorým prišiel spravodajský portál o dianí v Európskej únii.

„Vzhľadom na skutočnosť, že slovenská verejnosť odmieta takéto potraviny a krmivá, má SR vôľu podporovať produkty bez použitia GMO. Z tohto dôvodu hlasuje SR proti návrhom povoliť uvedenie výrobkov vyrobených, obsahujúcich alebo pozostávajúcich z takto upravovaných surovín či zdrojov na trh EÚ,“ uviedol hovorca agrorezortu Andrej Wallner.

V tejto oblasti postupuje aj vedecký výskum. Vznikajú nové techniky, s ktorými sa spájajú menšie riziká.

„Napriek tomu to prísna legislatíva zatiaľ neumožňuje, a preto Európska komisia cíti, že tu je priestor na uvoľnenie legislatívy,“ povedal redaktor portálu Euractiv Marián Koreň.

Návrh by mala Európska komisia zverejniť už v júli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet