Na hlavný obsah

Vedci v Kostarike zaznamenali prvý prípad samooplodnenia samice krokodíla

Domnievajú sa, že aj dinosaury toho mohli byť schopné.

Vedci v Kostarike zaznamenali prvý prípad samooplodnenia samice krokodíla
Ilustračná snímka krokodíla. Foto: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit

Vedci v zoologickej záhrade v Kostarike zaznamenali prvý prípad partenogenézy samice amerického krokodíla. Plod, ktorý sa vyvinul vo vajíčku, bol na 99,9 percenta geneticky identický s matkou, čo potvrdzuje, že nemá otca. Informoval o tom spravodajský portál BBC News.

Takzvaný fenomén „panenského pôrodu“ zaznamenali u niektorých druhov vtákov, rýb a iných plazov, ale nikdy nie u krokodílov. Vedci sa domnievajú, že táto vlastnosť, odborne nazývaná partenogenéza, by mohla byť zdedená po evolučných predkoch, čo by znamenalo, že aj dinosaury mohli byť schopné samooplodnenia. Uvádza sa vo výskume uverejnenom v odbornom časopise Biology Letters.

Plod sa plne vyvinul, no nevyliahol sa

Vajíčko nakládla 18-ročná samica krokodíla amerického v kostarickom Parque Reptilania v januári 2018. Plod vo vajíčku bol plne vyvinutý, ale nevyliahol sa a zahynul. Vedci plod preskúmali a zistili, že je na viac ako 99,9 percenta geneticky identický s matkou.

„Stretávame sa s tým u žralokov, vtákov, hadov a jašterov a je to pozoruhodne bežné a rozšírené,“ uviedol pre BBC doktor Warren Booth, ktorý skúma fenomén partenogenézy už 11 rokov. Dôvodom, prečo sa tento jav zatiaľ nezistil u krokodílov, je podľa neho to, že ľudia ho u nich nehľadali.

„Keď ľudia začali chovať hady ako domáce zvieratá, zaznamenali sme veľký nárast hlásených prípadov partenogenézy,“ povedal Booth. „Ale priemerný chovateľ plazov nemá doma krokodíla,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet