Na hlavný obsah

Inflácia v eurozóne sa zasa spomalila, ceny potravín však opäť zaznamenali najvýraznejší nárast

Tempo poklesu cien energií sa zrýchlilo.

Inflácia v eurozóne sa zasa spomalila, ceny potravín však opäť zaznamenali najvýraznejší nárast
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Inflácia v eurozóne pokračovala tento mesiac v postupnom poklese. Index spotrebiteľských cien v júli medziročne vzrástol o 5,3 percenta po zvýšení o 5,5 percenta v júni, uviedol štatistický úrad Európskej únie Eurostat vo svojom rýchlom odhade.

Pokiaľ ide o hlavné zložky inflácie v eurozóne, Eurostat predpokladá, že najvýraznejšie v júli stúpli ceny potravín, alkoholu a tabaku (+10,8 % po +11,6 % v júni). Ceny služieb vzrástli o 5,6 percenta (+5,4 percenta v júni), neenergetické priemyselné tovary o päť percent (+5,5 %). Naopak, tempo poklesu cien energií sa zrýchlilo na 6,1 percenta z 5,6 percenta v júni.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v eurozóne v júli klesli o 0,1 percenta.

Ekonomika rastie

Eurostat v pondelok tiež uviedol, že ekonomika eurozóny vzrástla v druhom štvrťroku medzikvartálne o 0,3 percenta a prekonala tak očakávania ekonómov. Navyše úrad revidoval údaje za predchádzajúci kvartál, výsledkom čoho bolo, že hospodárstvo menového bloku sa na prelome rokov iba tesne vyhlo recesii.

Eurostat uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny vzrástol v druhom štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,3 percenta, zatiaľ čo v prvom štvrťroku po revízii smerom nadol ekonomika vykázala nulový rast.

V rýchlom odhade Eurostat uvádzal rast ekonomiky eurozóny o 0,1 percenta. Keďže vo štvrtom kvartáli klesla o 0,1 percenta, revízia za prvý štvrťrok znamená, že sa iba tesne vyhla technickej recesii, ktorá sa definuje ako pokles dva štvrťroky po sebe.

Oznámený rast za druhý štvrťrok je zároveň o niečo výraznejší, než sa očakávalo. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s rastom o 0,2 percenta.

V medziročnom porovnaní vzrástol HDP eurozóny v druhom kvartáli o 0,6 percenta a opäť mierne prekonal očakávania. Ekonómovia počítali s rastom o 0,5 percenta. V porovnaní s vývojom v prvom štvrťroku sa však tempo rastu prudko spomalilo, keď v prvom kvartáli dosiahol medziročný rast 1,1 percenta.

V širšej Európskej únii ekonomika v druhom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom stagnovala. Zatiaľ čo v prvých troch mesiacoch roka zaznamenala rast o 0,2 percenta. V medziročnom porovnaní vzrástla o 0,5 percenta, v prvom kvartáli však rástla rovnako ako v prípade eurozóny o 1,1 percenta.

Darilo sa najviac Írsku

 Z členských štátov Európskej únie, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejší medzikvartálny rast ekonomiky zaznamenalo Írsko, a to o 3,3 percenta. Výrazný rast dosiahla aj Litva, konkrétne o 2,8 percenta.

Pokles evidovali Švédsko (-1,5 %), Lotyšsko (-0,6 %), Rakúsko (-0,4 %) a Taliansko, ktorého ekonomika klesla o 0,3 percenta. Najväčšia ekonomika EÚ, Nemecko, vykázala nulový rast.

V medziročnom porovnaní vzrástla ekonomika v prípade siedmich štátov, pričom najväčšou mierou opäť írska ekonomika, a to o 2,8 percenta. Ekonomika Portugalska vzrástla o 2,3 percenta a Španielska o 1,8 percenta.

Najvýraznejší pokles zaznamenala ekonomika Švédska, konkrétne o -2,4 percenta. Nasledovali Česko (-0,6 %) a Lotyšsko, kde ekonomika klesla o 0,5 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika