Na hlavný obsah

Zemplínska šírava sa môže pochváliť výbornou kvalitou vody. Presvedčili sa o tom potápači, ktorí v nej našli raky

V prírode sa považujú za indikátory čistej vody.

Zemplínska šírava sa môže pochváliť výbornou kvalitou vody. Presvedčili sa o tom potápači, ktorí v nej našli raky
Rak riečny v Zemplínskej Šírave. Foto: RTVS

Zemplínska šírava sa môže pochváliť výbornou kvalitou vody. Presvedčili sa o tom potápači, ktorí na jej dne objavili množstvo rakov, ktoré sa v prírode považujú za indikátory čistej vody.

Raky sa v Zemplínskej šírave objavili po dlhých rokoch. Potápač Lukáš sa tu pravidelne potápa už 16 rokov, no také veľké množstvo rakov tu doposiaľ nevidel. „Raky evidujem také tri roky, ale v takom hojnom množstve až teraz posledný rok. Čo sme len tak počítali, je tu okolo 40 až 50 kusov,“ uviedol potápač Lukáš Juščík.

Raky sa do šíravy dostali zrejme z jej prítokov. Keďže pláže Zemplínskej Šíravy sa zapĺňajú rekreantmi, ak budú mať šťastie, môžu na raky natrafiť aj voľným okom.

Rakom v Zemplínskej Šírave sa venovala redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

Mnoho ľudí stále polemizuje o kvalite vody v Zemplínskej šírave. Práve raky sú dôkazom toho, že voda je naozaj čistá. „Rak riečny je indikátor čistoty vôd. To, že sa našiel v Šírave, je skvelá správa,“ vysvetlil zoológ Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat Martin Danilák.

Keďže raky ochraňuje zákon, ich chytanie a výlov sa zakazuje. „Rak riečny je chránený živočích, jeho spoločenská hodnota je 200 eur,“ dodal zoológ Danilák.

Raky dorastajú až do dĺžky 25 centimetrov. Dožiť sa môžu desať až pätnásť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny