Na hlavný obsah

Maďarsko chce dať zelenú vstupu Švédska do NATO. Vláda i parlament zrejme mimoriadne zasadnú v lete

Opozícia kritizuje vládu, že zdiskreditovala zahraničnú politiku.

Maďarsko chce dať zelenú vstupu Švédska do NATO. Vláda i parlament zrejme mimoriadne zasadnú v lete
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko chystá mimoriadne zasadnutie vlády a parlamentu o ratifikácii dohody o členstve Švédska v NATO. Opozícia v Budapešti navrhla mimoriadne parlamentné rokovanie. Ostro kritizuje vládu za to, že maďarskú zahraničnú politiku zdiskreditovala prispôsobením sa v tejto závažnej otázke Turecku.

Len čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo Vilniuse vyriekol, že nekladie žiadnu prekážku pred členstvo Švédska v NATO, ozvala sa aj maďarská strana. Ústami šéfa diplomacie Pétera Szijjártóa označila ďalší postup iba za technickú otázku.

V Maďarsku je kompetentný parlament, ktorý sa nedokázal rozhodnúť za deväť mesiacov. Teraz sa bude musieť zrejme zísť mimoriadne ešte v lete. Niekoľko týždňov to však určite potrvá.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Gregor Martin Papucsek:

Opozičné strany pod heslom „vykľulo sa šidlo z vreca“ poukazujú na to, že vláda premiéra Viktora Orbánova chcela polichotiť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, pričom sa schovávala za Turecko. Rozhodne je to fiasko maďarskej diplomacie – píše napríklad opozičná strana Momentum.

Prekryť tieto negatívne ohlasy má za úlohu video premiéra na sociálnej sieti z Vilniusu. V ňom označuje za víťazstvo maďarského postoja, podľa ktorého NATO ako organizácia ani po samite nevyšle na Ukrajinu vojská, nepošle ani zbrane, ale sa snaží posilniť obranu vlastných členov.

Na svojom profile Orbán zverejnil aj fotografiu, ako americký prezident Joe Biden pred spoločnou fotografiou nejakou záhadou podáva ruku len jemu, nikomu inému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet