Na hlavný obsah

Muž v Dolnom Štále zabil susedom psa, vrátil im ho mŕtveho v kartónovej krabici

Muž čelí obvineniu z týrania zvierat.

Muž v Dolnom Štále zabil susedom psa, vrátil im ho mŕtveho v kartónovej krabici
Utýraný pes Áron mal necelé dva roky. Foto: RTVS

Susedovho psa ubil na smrť roxorovou tyčou. Teraz ho polícia obvinila z týrania zvierat. Ide o 55-ročného muža z obce Dolný Štál pri Dunajskej Strede.

„Ja som bola najväčšia vinníčka, že som zle zavrela bránu,“ obviňuje sa majiteľka psa. Ani nie dvojročný border teriér vybehol z dvora a utekal za cudzími psami do dediny. Keď ho majitelia išli hľadať, zistili, že stopy po malom Áronovi zmizli o pár metrov ďalej – u suseda v rodinnom dome vo vedľajšej ulici.

„Vyšiel von, syn naňho kukol hovorí mu: ‚Ty si mi ho zabil, že?‘ ‚Áno, ja som ho zabil.‘ Vraj napadol jeho psa, vbehol na jeho dvor a začal útočiť,“ opísala Áronova majiteľka.

Utýranému psovi v obci Dolný Štál sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Malého sedemkilového psa udieral na dvore roxorovou tyčou do hlavy až pokým nezahynul. Mŕtve telo uložil do kartónovej krabice. Keď ho prišli majitelia hľadať, bez vysvetlenia im ho odovzdal. „Povedal, že keď chceš, ja ti toho psa zakopem,“ priblížila majiteľka.

„Vyšetrovateľ enviropolície vzniesol obvinenie 55-ročnému mužovi z obce Dolný Štál v okrese Dunajská Streda pre trestný čin týranie zvierat,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Čin si nevie vysvetliť ani starosta

Obvineného muža sme doma nenašli – na dvore bola iba jeho mama, ktorá o ničom nevedela a behal tam malý jazvečík. Prečo susedovho psa utýral k smrti si nevie vysvetliť ani starosta. Na otázku, či sa v minulosti niečo podobné stalo, odpovedal Tomáš Horváth takto:

„Nie, nie ja to odsúdim veľmi ten čin, lebo normálni ľudia tu žijú, aj on je normálny – nemali sme s ním žiadne problémy.“

„To je poľovnícky pes- môžete pozrieť koľko tam má medailí. On nenapadne, on nezaútočí na nikoho,“ opísala majiteľka usmrteného psa.

„To je krutý skutok, ktorý on urobil použitím roxorovej tyče. Empatia voči zvieratám u ľudí nie je automatická. Spoločnosť by mala reagovať, takí ľudia by mali končiť vo väzení,“ dodala Katarína Schneiderová z iniciatívy Zvierací ombudsman.

Obvinenému hrozí trest odňatia slobody na 6 mesiacov až 4 roky. Ochranári apelujú na všetkých susedov aby akékoľvek znaky agresívneho správania voči zvieratám nahlásili polícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny