Na hlavný obsah

Na demonštrácii proti policajnému násiliu sa v Paríži napriek zákazu zhromaždila tisícka ľudí

Pochody boli aj v Marseille či v Štrasburgu.

Na demonštrácii proti policajnému násiliu sa v Paríži napriek zákazu zhromaždila tisícka ľudí
Zakázaného protestu v Paríži sa zúčastnila tisícka ľudí. Foto: TASR/AP

Zakázanej demonštrácie proti policajnému násiliu sa v sobotu (8. 7.) v Paríži zúčastnilo zhruba tisíc ľudí. Medzi nimi sa nachádzalo aj niekoľko ľavicových poslancov. Informovala o tom agentúra AFP.

Ďalšie pochody sa uskutočnili tiež v Štrasburgu či Marseille. Protesty, ktoré sa niesli väčšinou v pokojnom duchu, sa uskutočnili po tom, ako Francúzskom otriasli nepokoje vyvolané smrťou 17-ročného mladíka Nahela. Policajt ho zastrelil pri dopravnej kontrole.

Parížske policajné oddelenie uviedlo, že plánovanú demonštráciu na parížskom námestí Republiky zakázalo z dôvodu ohrozenia verejného poriadku s odvolaním sa na „napätie“.

Sobotný protest zvolala rodina Adama Traoréa, černošského Francúza, ktorý v roku 2016 zomrel pri policajnom zákroku za podobných okolností ako neskôr George Floyd v Spojených štátoch. Traoréova sestra Assa tvrdí, že mladíka udusili policajti, keď ho priľahli.

Na demonštrácii tiež kritizovala rozhodnutie úradov. „Pochody neonacistov povolenia dostávajú, ale nám povolenia demonštrovať nedajú. Francúzsko nemôže udeľovať lekcie z morálky. Jej polícia rasistická, je násilnická,“ uviedla Assa Traoréová.

„Spravodlivosť za Nahela, spravodlivosť za Adama,“ skandovali demonštranti v Paríži, ktorí sa vydali aj na krátky pochod. Ďalšie demonštrácie so stovkami účastníkov sa uskutočnili napríklad v Štrasburgu či Marseille. Zatiaľ nie sú hlásené závažnejšie konflikty s políciou.

Úrady rasizmus popierajú

Francúzske úrady a politici vrátane prezidenta Emmanuela Macrona popreli inštitucionálny rasizmus v rámci orgánov činných v trestnom konaní. Polícia sa dostala pod drobnohľadom po smrti Nahela M., ktorého zastrelil policajt pri dopravnej kontrole na predmestí francúzskeho hlavného mesta. Mladík šoféroval športové vozidlo bez vodičského preukazu a snažil sa ujsť.

Zhromaždenia v Paríži sa zúčastnili aj opoziční zákonodarcovia, a to predovšetkým z ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsku (LFI). „Krôčik po krôčiku sa občianskej slobode vytráca,“ uviedla ohľadom zákazu poslankyňa za Zelené Sandrine Rousseauová. Poslanci z vládnych lavíc kritizovali opozičných predstaviteľov, že sa nesnažia situáciu upokojiť.

Demonštrácia proti policajnému násiliu a rasovej diskriminácii bola pôvodne plánovaná ako pochod v Beaumont-sur-Oise, ďalšom parížskom predmestí, kde Traoré v roku 2016 zomrel.

Assa Traoreová, sestra Adama, ktorý zomrel pri policajnom zásahu v roku 2016, stojí na autobusovej zastávke a prihovára sa protestujúcemu davu.
Assa Traoreová, sestra Adama, ktorý zomrel pri policajnom zásahu v roku 2016, stojí na autobusovej zastávke a prihovára sa protestujúcemu davu.Foto: TASR/AP

Ten predtým zakázali miestne úrady s odvolaním sa na zvýšené riziko pre verejný poriadok a bezpečnosť. Zákaz v piatok potvrdil súd, čo viedlo k výzve usporiadať miesto toho zhromaždenia v centre Paríža.

Policajta, ktorý podľa prokuratúry priznal, že na Nahela vystrelil smrtiacu ranu, vyšetrujú pre trestný čin zabitia. Jeho právnik uviedol, že policajt mieril na nohu vodiča, ale pri rozbiehaní vozidla do neho narazil, čo ho prinútilo vystreliť smerom k jeho hrudi. Nemal v úmysle tínedžera zabiť.

Francúzske ministerstvo zahraničia v sobotu odmietlo obvinenia Výboru OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie (CERD) z rasovej diskriminácie a neprimeraného použitia sily francúzskymi policajtmi.

Úrad OSN v piatok (7. 7.) uviedol, že Francúzsko by malo ako prioritu stanoviť riešenie „štrukturálnych a systémových príčin rasovej diskriminácie, a to aj v oblasti vymáhania práva“.

„Akékoľvek obvinenie zo systémového rasizmu alebo diskriminácie zo strany orgánov činných v trestnom konaní vo Francúzsku je neopodstatnené,“ uviedlo ministerstvo zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet