Na hlavný obsah

Nemecká polícia pátra po záhadnom zvierati. Najprv sa báli, že ušla levica, teraz tvrdia, že ide o diviaka

Úrady odvolali výzvu na zvýšenú opatrnosť.

Pri Berlíne sa zrejme žiadna levica ani iná mačkovitá šelma voľne nepohybuje. Uviedla to v piatok (21. 7.) polícia na základe podrobnejšej analýzy videa, na základe ktorého sa po zvierati od štvrtka (20. 7.) pátralo.

Odborníci dospeli k záveru, že videu zachytilo divoké prasa. Polícia preto odvolala výzvu, aby boli ľudia pri pohybe v oblasti na pomedzí južného Berlína a Brandenburska obozretní, informovala agentúra DPA. Po domnelej levici pátrali desiatky policajtov, ktorým pomáhal aj vrtuľník a drony.

Podľa stanice rbb dvaja experti dospeli nezávisle od seba k záveru, že na videu zo stredajšieho (19. 7.) večera nie je vidieť levica, ako sa úrady pôvodne domnievali, ale divoké prasa. Podobný názor vyjadril v piatok ráno v rozhovore so stanicou rbb tiež odborník na šelmy Derk Elehrt.

„Na záberoch vidím dvoch diviakov, ktorí bežia z jednej strany na druhú,“ povedal. Video bolo pritom kľúčovým „dôkazom“ pre existenciu levice, ktorá po sebe inak nezanechala žiadne ďalšie stopy. Prítomnosť mačkovitej šelmy v okolí Berlína však potvrdilo aj niekoľko očitých svedkov vrátane policajtov.

Pátrania sa zúčastnili desiatky ľudí

Pátracia akcia sa sústredila v okolí obce Kleinmachnow, ktorá sa nachádza pri administratívnej hranici medzi Berlínom a Brandenburskom. Podľa starostu Michaela Gruberta sa však o dva dni nepodarilo nájsť žiadne stopy, ktoré by nasvedčovali tomu, že sa v okolí pohybovala levica alebo iná podobná šelma.

„Všetko nasvedčuje tomu, že to nebola levica,“ uviedol Grubert. Podľa neho teda v oblasti nie je v tomto zmysle žiadna bezprostredná hrozba.

Podľa stanice rbb polícia odvolala varovanie, ktoré v súvislosti s pátraním po šelme vydala, a pozastavila tiež pátraciu akciu. Tej sa v piatok dopoludnia malo zúčastniť 120 ľudí.

O tom, že sa zrejme v okolí nemeckej metropoly žiadna levica nepochybuje, svedčí aj fakt, že úrady nevedeli, odkiaľ by zviera mohlo pochádzať. Zoologické záhrady, zvieracie parky, cirkusy ani zariadenia na ochranu zvierat žiadnu levicu nehľadali. Polícia však nevylučovala, že zviera pochádzalo z nelegálneho chovu.

Christian Walliser, ktorý sa stará o šelmy v parku Tatzmania v Löffingene, v rozhovore s televíziou ARD povedal, že zaobstarať si takéto zviera nie je problém, keďže v Česku a Poľsku existujú nelegálne chovy. V týchto krajinách je tak podľa neho ľahké si nejakú šelmu zaobstarať a následne prepašovať cez hranice.

Walliser tiež kritizoval neexistenciu jednotnej línie pre chov šeliem v Nemecku, pretože pravidlá sa v každej spolkovej krajine líšia. Podľa neho panuje v Nemecku „spolkový zmätok“, pokiaľ ide o takéto chovy. Vyškolení chovatelia sa navyše sťažujú, že na vlastníctvo mačkovitých šeliem netreba žiadne vzdelanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet