Na hlavný obsah

Niektoré oblasti Slovenska trpia suchom. Na Záhorí očakávajú pokles úrody slnečnice aj kukurice

Niektoré regióny problémy nemajú.

Niektoré oblasti Slovenska trpia suchom. Na Záhorí očakávajú pokles úrody slnečnice aj kukurice
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kým niektorí poľnohospodári považujú tento rok z hľadiska úrody za vydarený, farmárom na Záhorí komplikuje pestovanie sucho. Meteorológovia hovoria, že situácia je zatiaľ priaznivejšia ako vlani. Štáby RTVS nakrúcali vo viacerých regiónoch Slovenska.

Farmári z farmy v Sološnici na Záhorí očakávajú, že pre suchú pôdu im vyschne asi 20 percent úrody. Oproti zvyšku Slovenska sa tu sucho prejavilo výraznejšie. Hoci máj bol ešte upršaný, rastlinám, ktoré vysadili na jar, vlaha nestačí.

Pre suchú pôdu príde farmár aj o 20 až 30 percent kukurice. „V júni a júli prebieha opelenie šúľka kukurice. Pokiaľ je sucho a šúľok nie je opelený, potom je málo zrna na šúľku,“ vysvetlil agronóm Ladislav Dulanský zo Sološnice.

Pre farmárov nejde len o finančnú stratu, kukuričné zrno slúži aj ako krmivo pre ich zvieratá.

Téme sa v reportáži venovali redaktori RTVS Lucia Benetinová, Peter Mútňan a Ľubomíra Hulínová:

Na Zemplíne zatiaľ farmári problémy so suchom nezaznamenali. Farmár Ivan pracuje v poľnohospodárstve už 20 rokov. Prioritne sa zameriava na rastlinnú výrobu.

Problémom pre farmárov tento rok bude pozbieranú úrodu predať. Keďže cena za tonu slovenských obilnín sa pohybuje okolo sumy 200 až 220 eur, väčšina úrody môže tento rok ostať v skladoch.

„Úroda sa ukazuje veľmi slušná, ale bude jeden problém s touto úrodou – ju realizovať, to znamená predať ju. Odbyt alebo požiadavka na odbyt nie je a jednak realizačne nám ceny strašne, ale strašne klesli,“ upozorňuje farmár Ivan Kačur.

Búrky na dostatok vlahy nestačia

Vlani v júli spôsobilo sucho problémy takmer na celom Horehroní. Obce prostredníctvom verejného rozhlasu vyzývali ľudí, aby šetrili pitnou vodou.

V porovnaní s vlaňajškom sa aktuálna situácia diametrálne odlišuje. Vody majú momentálne na Horehroní dostatok. Pomohol tomu aj dážď z predchádzajúcich dní.

„Nezaznamenali sme zníženie výdatnosti vodných zdrojov a situácia v zásobovaní pitnou vodou sa v súčasnej situácii nedá porovnať. Pitnej vody je v našom regióne zatiaľ dostatok,“ uviedla hovorkyňa Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti Slavomíra Vogelová.

Pitnou vodou ľudia polievajú záhrady či napĺňajú bazény. Napriek tomu sa jej zásoby môžu pri výdatnom suchu rýchlo minúť.

„Nemáme žiadne zásobárne pitnej vody. Spoliehame sa na zásobáreň pitnej vody, ktorá sa nachádza v Jasení. Občania už zodpovednejšie pristupujú k vode ako takej,“ hovorí starosta obce Nemecká Branislav Čižmárik.

Sucho krajinu zatiaľ nesužuje tak, ako minulý rok, čo RTVS potvrdili aj meteorológovia. Okrem Záhoria má problém len niekoľko lokalít. Odborníci vysvetľujú, že búrky na dostatok vlahy nestačia.

„V oblasti malých Karpát a potom aj na krajnom juhozápade Slovenska. Podobne nepriaznivá situácia je aj v dolnej časti Horehronia, niekde medzi Breznom a Banskou Bystricou. Lokálne môže pri búrkach spadnúť aj 30-40 milimetrov zrážok, ale o 10 kilometrov ďalej nemusí pršať vôbec,“ hovorí klimatológ SHMÚ Pavol Faško.

Vyšší výskyt takzvaných veľkopriestorových zrážok meteorológovia neočakávajú ani počas zvyšku leta

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko