Na hlavný obsah

Nigerského prezidenta zajali elitní vojaci. OSN a EÚ žiadajú o jeho prepustenie

Vojaci v krajine zvrhli vládu.

Nigerského prezidenta zajali elitní vojaci. OSN a EÚ žiadajú o jeho prepustenie
Mohameda Bazouma zajali vojaci. Foto: TASR/AP

Nigerský prezident Mohamed Bazoum musí byť okamžite prepustený a musí sa obnoviť ústavný poriadok v krajine, uviedla vo štvrtok OSN. Prezidenta v stredu zadržali elitní vojaci prezidentskej stráže a oznámili prevzatie moci. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

„Je potrebné vynaložiť všetko úsilie na obnovenie ústavného poriadku a právneho štátu. Prezident Bazoum musí byť okamžite a bezpodmienečne prepustený a musí byť zaistená jeho bezpečnosť.

Svojvoľne zadržiavaní členovia jeho vlády a ich príbuzní musia byť tiež okamžite a bezpodmienečne prepustení,“ uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

„Som šokovaný a znepokojený pokusom o vojenský prevrat v Nigeri a čo najdôraznejšie ho odsudzujem. Je potrebné vynaložiť všetko úsilie na obnovenie ústavného poriadku a právneho štátu. Naliehavo žiadam všetkých aktérov, aby sa zdržali násilia a rešpektovali práva a základné slobody všetkých,“ dodal.

Vyzýva aj EÚ

S rovnakou výzvou prišla aj EÚ. „Niger je dôležitým partnerom Európskej únie v regióne Sahel, ktorého destabilizácia by neslúžila záujmom nikoho v krajine, v regióne ani mimo neho,“ uviedla hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti Nabila Massraliová.

Bazouma zadržala v stredu v hlavnom meste Niamey prezidentská stráž a o niekoľko hodín neskôr oznámila, že „všetky inštitúcie“ v tejto nepokojnej západoafrickej krajine budú pozastavené, hranice budú uzavreté a bude tiež zavedený zákaz nočného vychádzania.

Niger, vnútrozemský štát v regióne Sahel, je jednou z najchudobnejších a najnestabilnejších krajín na svete. Bazoum patrí k zmenšujúcej sa skupinke prozápadných lídrov v Saheli, kde džihádistické povstanie vyvolalo prevraty proti prezidentom v Mali a Burkine Faso.

Bazoum je demokraticky zvoleným prezidentom, ktorý v Nigeri vládne od apríla 2021. Krajinu od získania nezávislosti od Francúzska v roku 1960 sužujú štátne prevraty a početné pokusy o puč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet