Na hlavný obsah

Nosná raketa Ariane 5 uskutočnila svoj posledný let do vesmíru, nahradí ju nová verzia

Ide o 117. misiu takejto rakety.

Nosná raketa Ariane 5 uskutočnila svoj posledný let do vesmíru, nahradí ju nová verzia
Na snímke je raketa Ariane 5. Foto: ČTK/AP/ Stephane Corvaja

Naposledy do vesmíru odštartovala v noci na štvrtok (6. 7.) nosná raketa Ariane 5 európskej spoločnosti Arianespace. Rakety tejto generácie po 27 rokoch nahradí nová verzia, Ariane 6, ktorá ale podľa agentúry Reuters odštartuje najskôr budúci rok.

Nasadenie rakety do prevádzky je pritom pre Európu dôležité aj pre prerušenie spolupráce s Ruskom po ruskej invázii na Ukrajinu.

Tridsaťpäť metrov vysoká raketa s dvojicou vojenských satelitov odštartovala z vesmírneho prístavu v Kourou vo Francúzskej Guyane v stredu o 19.00 h miestneho času (vo štvrtok 00.00 h SELČ).

Konečnú 117. misiu rakety Arianespace pôvodne plánovala na polovicu júna, pre technické ťažkosti ju ale odložila. Znovu sa tak stalo 4. júla, tentoraz kvôli zlému počasiu.

Rakety Ariane 5 začali lietať do vesmíru v roku 1996. Odvtedy dostali do kozmu napríklad satelity európskeho navigačného systému Galileo, vesmírny teleskop Jamesa Webba alebo sondu Rosetta. Posledná spomenutá skúmala kométu Čurjumov-Gerasimenko.

Rakety série Ariane 5 viac ako zdvojnásobili kapacitu svojich predchodkýň, čo sa týka hmotnosti nákladu prepravovaného na obežnú dráhu. Umožnili tak vyniesť na orbit dva veľké telekomunikačné satelity naraz alebo vyslať veľké a ťažké náklady do hlbín vesmíru, uvádza Európska vesmírna agentúra (ESA).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet