Na hlavný obsah

Po vakcíne proti covidu vraj stratil zrak v pravom oku. V Nemecku sa začalo prvé súdne pojednávanie proti Pfizer/BioNTech

Muž žiada odškodné 150-tisíc eur.

Po vakcíne proti covidu vraj stratil zrak v pravom oku. V Nemecku sa začalo prvé súdne pojednávanie proti Pfizer/BioNTech
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V nemeckom Rottweile sa začalo prvé súdne pojednávanie proti výrobcovi vakcíny Pfizer/Biontech. Čelí žalobe pacienta pre údajne vážne vedľajšie účinky očkovania. Päťdesiatosemročný muž tvrdí, že v pravom oku stratil zrak po očkovaní vakcínou proti COVIDU-19. Od americko-nemeckej firmy žiada odškodné 150-tisíc eur.

Viaceré krajiny vrátane Nemecka zaviedli program finančnej pomoci ľuďom, ktorí utrpeli vážne zdravotné problémy po prijatí vakcín proti covidu. Dietmar Scherrer sa rozhodol, že odškodné bude vymáhať súdnou cestou a podľa jeho právneho zástupcu možno očakávať až 300-tisíc žalôb.

Súdnemu pojednávaniu v Nemecku pre údajné nežiadúce účinky po vakcíne sa venoval redaktor RTVS Tibor Macák:

„Náš mandant veľmi trpí tým, že stratil zrak v jednom oku. To nie je maličkosť. Samozrejme, že nie sme odporcovia očkovania. Ale v konečnom dôsledku žiadame pre neho solidaritu, o ktorej sa v čase pandémie toľko hovorilo. Všetci sme sa mali solidárne postaviť proti pandémii a teraz nastal čas premeniť slová na skutky. To znamená, že tým, ktorí utrpeli v dôsledku očkovania vážne poškodenie zdravia, treba dať istú finančnú kompenzáciu,“ uviedol právny zástupca Joachim Caesar-Preller.

BioNTech obvinenia odmieta

BioNTech všetky obvinenia odmieta a avizuje, že každý prípad bude posudzovať osobitne. Podľa expertov má žalobca malú šancu na úspech, lebo dokázať priamu príčinu poškodenia zdravia vakcínou je veľmi zložité. Zároveň v prípade prehry, je hrozba platenia súdnych trovov vysoká.

„Dokedy bude trvať súdne konanie sa teraz ešte nedá povedať. Jeho dĺžka bude závisieť od toho, v akom rozsahu bude potrebné získať ďalšie dôkazy a či treba aj znalecký posudok. Samozrejme, že v takom prípade bude proces trvať podstatne dlhšie, ako keby mal súd vyniesť verdikt len na základe dôkazového materiálu v spise,“ dodal hovorca súdu Thomas Geiger.

Očkovaciu látku spoločnosti BioNTech dostalo na celom svete asi jeden a pol miliardy ľudí. A to vrátane viac ako 64 miliónov v Nemecku.

Európska agentúra pre lieky EMA opakovane vydala stanovisko, podľa ktorého najčastejšie podávaná vakcína americko-nemeckej spoločnosti v západných krajinách nepredstavuje žiadne zdravotné riziko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet