Na hlavný obsah

Pod mladíkom sa v Slovenskom raji zlomil stupienok a zranil sa. Úraz vyvolal niekoľko otázok

Roklina Piecky je totiž jedna z jednoduchších na turistiku.

Pod mladíkom sa v Slovenskom raji zlomil stupienok a zranil sa. Úraz vyvolal niekoľko otázok
Pod mladíkom sa zlomila časť dreveného rebríka. Foto: RTVS

Vychádzka do rokliny Piecky v Slovenskom raji, sa pre 14-ročného chlapca z Maďarska skončila nešťastne. Pri prechode technickým sprístupňovacím zariadením, sa pod ním prelomil drevený stupienok a chlapec spadol na vytŕčajúci klinec. Na pomoc mu prišli horskí záchranári.

Roklina Piecky patrí v Slovenskom raji k tým turisticky jednoduchším roklinám. Aj aktuálny prípad ale ukazuje, že môže byť pre turistov nebezpečná.

„Zlomila sa drevená priečka pod turistom a nešťastne spadol na klinec a prepichol si stehenný sval,“ priblížil Ivan Krajčír, náčelník Horskej záchrannej služby Slovenský raj.

Nehode v rokline Piecky sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Tínedžer nedokázal pokračovať v exponovaných úsekoch trasy sám, preto potreboval ošetrenie horskej služby a transport k autu. To mali odparkované tu na Hrabušickej píle. V sprievode svojich rodičov potom išiel chlapec na ošetrenie do nemocnice.

„V tom lístku, ktorý mi vyberáme, za to použitie technických zariadení, tak tam je zahrnuté aj úrazové poistenie, a to je práve pri takýchto veciach,” podotkol Marcel Kacvinský, starosta obce Hrabušice.

Kto by sa mal o rebríky starať?

Úraz v rokline Piecky vyvolal niekoľko otázok. Jednou z nich je kvalita drevených rebríkov a stúpačiek v roklinách. Podľa odborníkov je ich životnosť, minimálne päť až osem rokov. Zariadenia v Pieckach patria obci Hrabušice.

„Táto roklina v Pieckach, myslím si, že komplexná výmena bola pred nejakými tromi rokmi. Hneď na druhý deň tam nabehli chlapi a odstránili sme závady, ktoré tam boli,“ priblížil Kacvinský.

Otázne je aj to, či sa majú o mostíky a rebríky v raji, starať ich súčasní vlastníci – teda obce alebo by mali mať jedného, centrálneho správcu.

„Správa parku mala aj má ambíciu, aby prevzala pod svoju správu všetky technické zariadenia v Slovenskom raji. Predpokladáme, že týmto smerom pôjde vývoj, ale ešte stále tie rokovania prebiehajú,“ dodal Peter Olekšák, zástupca riaditeľa Správy Národného parku Slovenský raj.

Podľa všetkých bol úraz v Pieckach zhodou viacerých nešťastných náhod. Technické zariadenia v roklinách pravidelne kontrolujú ochranári aj horskí záchranári, ktorí určujú úseky, ktoré je potrebné opraviť. Na jeseň tak budú meniť zábradlie na Lanovej lávke  v Prielome Hornádu a drevený rebrík v rokline Veľký Sokol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny