Na hlavný obsah

Politológ Lenč: Odchod ministra Šimka je politická prehra prezidentky Čaputovej a premiéra Ódora

Vidí za tým ich politickú neskúsenosť.

Politológ Lenč: Odchod ministra Šimka je politická prehra prezidentky Čaputovej a premiéra Ódora
Prezidentka Zuzana Čaputová (vľavo) a premiér Ľudovít Ódor (vpravo). Foto: TASR/koláž RTVS

Výsledok kauzy okolo ministra vnútra Ivana Šimka, ktorá vyvrcholila jeho koncom vo funkcii možno hodnotiť ako politickú prehru premiéra Ľudovíta Ódora a prezidentky Zuzany Čaputovej. Vyhlásil to politológ Jozef Lenč v rozhovore pre RTVS.

„V konečnom dôsledku ustúpili nominantovi Romana Mikulca a rozhodli sa zbaviť ministra, ktorého si vybrali do vlády,“ dodal Lenč narážajúc na policajného prezidenta Štefana Hamrana.

„Počas obdobia, kedy zo statusu ministra Šimka urobil kauzu Igor Matovič, sa premiér a Zuzana Čaputová nechali vohnať do situácie, v ktorej sa teraz ocitli,“ dodal politológ.

„Na rozdiel od toho, aby jasne formulovali stanoviská, ako to je a neživili svojím nehovorením reality rôzne konšpirácie, tak sa nakoniec snažili túto kauzu ututlať,“ skonštatoval.

„Dôvodom prečo to dopadlo tak, ako to dopadlo, je politická neskúsenosť. Či už premiéra Ódora, ale do istej miery aj pani prezidentky Čaputovej,“ uzavrel politológ.

Dôvera medzi Šimkom a políciou sa naštrbila

Šimko končí vo funkcii ministra vnútra. Popoludní by mal požiadať prezidentku o odobratie poverenia. Počas posledných týždňov sa minister dostal do sporov s vedením polície, keď sa nedohodli na niektorých personálnych otázkach a na riešení citlivých káuz.

Vyvrcholením sporov bol status povereného ministra k polícii, že „žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú“.

Informáciu o tom, že Šimko ako minister končí, potvrdil aj premiér. „Vzniknutá situácia ma veľmi mrzí v osobnej aj pracovnej rovine. S pánom Šimkom sa mi spolupracovalo dobre,“ uviedol.

„Dôvera medzi ministrom a širokým vedením polície sa naštrbila natoľko, že sa ju nepodarilo, obnoviť,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko