Na hlavný obsah

Psy v Západných Tatrách plašia chránené zvieratá aj na vôdzke. Zoológ tvrdí, že by ich majitelia nemali nosiť so sebou

TANAP navrhuje úplný zákaz psov.

Psy v Západných Tatrách plašia chránené zvieratá aj na vôdzke. Zoológ tvrdí, že by ich majitelia nemali nosiť so sebou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Podľa návštevného poriadku Tatranského národného parku (TANAP) možno do vysokohorského prostredia vziať psa iba na vôdzke. Aj to však stačí na to, aby vyplašil chránené živočíchy – najmä svište.

Pavel Ballo sa tatranským svišťom venuje 20 rokov. Nie raz sa prihovára turistom so psom a upozorňuje ich, aby ich mali na vôdzke. Do poľských Tatier sa pes nedostane ani na nej.

„Pes evokuje u svišťov predátora, napríklad vlka. Keď pes zašteká, tak dve hodiny svišťa niet, takže dobré je tých psíkov radšej nechať dole,“ vysvetlil zoológ Ballo.

Psom v TANAPe sa v reportáži venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

My sme na hrebeni hôr turistov so psom nestretli. Stačil by však jeden v doline a svište by sa navzájom varovali pískaním – iným v prípade psa, iným pri krkavcoch. „A keď letí orol skalný, krátko pískne a celá dolina sa za dve-tri sekundy stratí, stratia sa do nôr.“

V Západných Tatrách je 144 materských nôr. Všetky Pavel Ballo zameral s GPS prístrojom. Svište si na neho tak zvykli, že tohtoročné mláďatá sa mu tmolili pod nohami. „Svištica matka najskôr prišla, očuchala mi statív, a potom dala povel mláďatám, že môžete sa prísť pozrieť, čo je to tu za čudo,“ opísal Ballo.

Svište by nemali nasledovať ani horolezci

Svište prejdú aj cez hrebeň hôr, často terénom, ktorí horolezci označujú ako druhý stupeň horolezeckého terénu. Turisti by ich však v národnom parku nasledovať nemali.

„Svište sú veľmi plaché zvieratá. Nevychádzajú, keď je zlé počasie, sú tam jednoducho vylezené len vtedy, keď je pekne. A vtedy sú práve v horách aj turisti. Preto by sme mali byť veľmi ohľaduplní a tie svište – ak ich chceme pozorovať, tak ideálne od chodníka, z väčšej vzdialenosti,“ dodal Erik Baláž, filmár a ekologický aktivista.

Správa TANAPu navrhuje, aby turisti nemohli vziať psa do vysokohorského prostredia už ani na vôdzke. Práve kvôli ochrane svišťov a iných zvierat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny