Na hlavný obsah

Vojenské vedenie sa ma zbavilo, tvrdí ruský generál. Predtým kritizoval situáciu na fronte

Hovoril napríklad o nedostatku spravodajských prostriedkov.

Vojenské vedenie sa ma zbavilo, tvrdí ruský generál. Predtým kritizoval situáciu na fronte
Ilustračná snímka ruskej čestnej stráže. Foto: TASR/AP

Ruský generál Ivan Popov oznámil, že prišiel o funkciu veliteľa 58. spojeneckej armády. Dôvodom bola jeho ostrá kritika situácie na fronte. Jeho oznámenie podľa portálu Meduza zverejnili vo forme hlasovej nahrávky ruského poslanca Andreja Guruľova, ktorý velil tej istej armáde.

V tejto súvislosti médiá vrátane investigatívneho portálu The Insider pripomenuli utorkový (11. 7.) raketový útok na hotel v Berďansku na juhu Ukrajiny, kde sa údajne zdržiavalo velenie 58. všeukrajinskej armády.

Pri útoku zahynul generál Oleg Cokov. Podľa portálu The Insider sa na viacerých kanáloch platformy Telegram objavili špekulácie, že Popov bol zamýšľaným cieľom útoku a že išlo o spôsob, ako sa ruská armáda zbavila nepohodlných ľudí.

„Poviem vám úprimne, že s vyšším velením vznikla komplikovaná situácia. Potrebovali o nej mlčať a povedať to, čo chceli počuť,“ povedal Popov v nahrávke. Dodal, že hovoril mimochodom o problémoch ruskej armády, konkrétne napríklad o tom, že mnoho ruských vojakov je zabitých alebo zmrzačených v dôsledku nedostatku spravodajských prostriedkov zameraných na delostrelectvo ukrajinských síl.

„Z tohto dôvodu vo mne vyššie velenie vycítilo nejaké nebezpečenstvo a v okamihu, v jeden svetlý deň, zostavili rozkaz, minister obrany ho podpísal a zbavili sa ma,“ povedal Popov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet