Na hlavný obsah

Rusko zaútočilo dronmi a raketami na južnú a východnú časť Ukrajiny

Takmer celou krajinou znel počas noci protiletecký poplach.

Rusko zaútočilo dronmi a raketami na južnú a východnú časť Ukrajiny
Ukrajinskí vojaci strieľajú z granátometu. Foto: TASR/AP

Rusko v noci na stredu (19. 7.) zaútočilo dronmi a raketami na južnú a východnú časť Ukrajiny, takmer celou krajinou znel počas noci protiletecký poplach. Protivzdušná obrana odrazila útok na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa, píše Reuters. Ukrajinské spravodajské kanály na telegrame hlásia výbuchy v Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti. Informovala o tom ruská verzia stanice BBC. Spravodajca Reuters hlási výbuchy blízko Kyjeva.

Krátko po polnoci miestneho času bol vyhlásený letecký poplach v Kyjeve a celom rade regiónov. Letectvo varovalo pred pravdepodobným odpálením riadených striel z bombardérov Tu-22M3 aj pred možnými útokmi bezpilotných lietadiel. Zhruba po hodine bol poplach v Kyjeve zrušený, neskôr bol zase obnovený, uviedol server Ukrajinska pravda. Informácie o následkoch náletu zatiaľ nie sú k dispozícii.

Vzápätí po prvej vlne útoku Ukrajinci ohlásili, že zaznamenali odpálenie riadených striel Kalibr z Čierneho mora. Letecký poplach vyhlásili v Chersonskej, Mykolajivskej a Odeskej oblasti, dodáva ruskojazyčná verzia BBC.

„V Kyjeve sú počuť zvuky výbuchov. Protivzdušná obrana funguje. Zasahuje tiež inde v oblasti,“ uviedol na telegrame kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Nad ránom sa spustil poplach aj na severozápade Ukrajiny v Čerkaskej, Žytomyrskej, Chmelnyckej a Rivnenskej oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana tam „loví“ drony iránskej výroby, ktoré mali po kontakte so zemou vybuchnúť. Výbuchy sa ozývali aj v Odese, kde začal horieť sklad ohňostrojov, píše ruskojazyčná BBC.

Spojitosť s bombardovaním prístavného mesta ale stanica nepotvrdila. Na telegrame spravodajského serveru z Odesy sa objavilo aj krátke video s ohňostrojom uprostred čierneho dymu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet