Na hlavný obsah

Samosprávy stále čakajú na zvyšok sľúbených kompenzácií za energie. Obrátili sa na prezidentku

Dostať majú ďalších 108 miliónov eur.

Samosprávy stále čakajú na zvyšok sľúbených kompenzácií za energie. Obrátili sa na prezidentku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov (SK8) naďalej žiadajú od štátu finančné kompenzácie za energie. Peniaze im sľúbila ešte predchádzajúca vláda. Vyplatila im však len polovicu a na zvyšných 108 miliónov stále čakajú. Obrátili sa preto na prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Poverený predseda vlády Ľudoví Ódor sa s predstaviteľmi samospráv stretol niekoľkokrát. Na rokovaniach im povedal, že dodrží sľub, ktorý im dal expremiér Eduard Heger o tom, že im vyplatí peňažné výpadky za energie. Samosprávy však peniaze zatiaľ nedostali.

Požiadavkám samospráv a ich prosbe prezidentke sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

„Z júnového rokovania s premiérom Ľudovítom Ódorom vyplynulo, že vláda neuvoľní finančné zdroje z dôvodu navýšenia výdavkov. Problémom je, že peňazí v rozpočte nie je veľa,“ skonštatoval Jozef Viskupič, predseda SK8.

Podľa predstaviteľov Združenia miest a obcí Slovenska a Združenia SK8 terajšia poverená vláda situáciu nerieši dostatočne. Preto sa rozhodli požiadať o pomoc aj prezidentku.

„Rozhodli sme sa teda požiadať o súčinnosť pani prezidentku na to, aby zvolala rokovanie a dnes jej aj adresujeme list,“ uviedol ZMOS.

„Predstavitelia Únie miest Slovenska po viacerých rokovaniach s povereným predsedom vlády Ľudovítom Ódorom situáciu nevidia až tak kriticky. Ten samosprávam pomoc prisľúbil. Poprosil ich však o trpezlivosť,“ dodal Viskupič.

Rozpočet ovplyvnili nové zákony

Podľa predsedu Únie miest Slovenska Richarda Rybníčka, poverený predseda vlády nikdy nepovedal, že samosprávam financie nevyplatí.

,,Premier nás veľmi slušne požiadal o to, aby sme počkali a keď bude mať v polovici augusta správu o finančnom stave rozpočtu k 30. júnu, tak presne nám povie, koľko bude mať zdrojov a akým spôsobom nám ich vyplatí,“ povedal Rybníček.

Na situáciu zareagovalo aj ministerstvo financií. Pripomína, že výdavky ovplyvnili niektoré schválené zákony v parlamente.

„Po spracovaní očakávaného vývoja verejných financií sa vláda, v prípade pozitívnych správ, k tejto téme môže vrátiť. ZMOS a SK8 však začali hľadať alternatívne riešenie v parlamente, čo pre rezort financií znamená, že odišli od rokovacieho stola,“ uviedol rezort financií v stanovisku.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa plánuje s predstaviteľmi samospráv stretnúť v utorok (18. 7.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika