Na hlavný obsah

Slovensko má nelichotivé prvenstvo: Do zahraničia vyvážame tisíce šteniat ročne načierno

Psy, ktoré množitelia nepredajú, končia v útulkoch.

Slovensko má nelichotivé prvenstvo: Do zahraničia vyvážame tisíce šteniat ročne načierno
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko má nelichotivé prvenstvo. Ročne sa od nás z registrovaných chovných staníc vyvezie minimálne 15-tisíc šteniat bez preukazu pôvodu. Ďalšie tisíce sa vyvezú na čierno. Zvieratá trpia, štát prichádza o dane. Aktivisti navrhujú riešenia.

Momentálne je na Slovensku zaregistrovaných 1 500 zariadení, ktoré sa venujú odchovu spoločenských zvierat. Kontrolóri zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR podľa prieskumu zvieracieho ombudsmana navštívili za posledné dva roky iba jedenásť percent z nich.

„Chovateľov zaregistrovali iba na základe žiadosti, ktorú im podali, čo sa nedá udržať. Náš návrh zavádza povinne kontrolu na mieste, povinne kontrolovať aj stav individuálnych zvierat,“ povedala právnička Lenka Grešová zo Zvieracieho obmudsmana.

ŠVPS podľa jej riaditeľa začala zavádzať zmeny. Aby mohla urobiť viac kontrol, potrebuje navýšiť počet inšpektorov. „Chceme každé takéto zariadenie odkontrolovať. Vytvárame dve kategórie zariadení, ktoré sú s nízkou a vyššou rizikovosťou. Je to na počet zvierat. Budeme aj sledovať, aká je história prevádzkovateľa,“ uviedol riaditeľ ŠVPS Martin Chudý.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Zvieratá končia v útulkoch

Zvieratá, ktoré množitelia nepredajú, končia v útulkoch. Sloboda zvierat so svojimi 25 regionálnymi útulkami má v opatere 2 300 zvierat, ktoré zachráni z katastrofálnych podmienok.

„Tieto zvieratká sa často stretávajú u nás úplne prvýkrát s normálnou stravou. Kŕmili ich suchými chlebmi a žili v podmienkach, ktoré sú pre nás ťažko predstaviteľné. Na inzertných portáloch ich vidíte na pekných gaučoch, ale buďte si vedomí toho, že keď sa spraví fotografia, pes sa vracia do hrozných podmienok,“ dodala koordinátorka kampaní Slobody zvierat Kristína Devínska.

Parlament sa mal touto témou zaoberať na predčasne ukončenej júnovej schôdzi. Nakoniec sa sprísnenie pravidiel na hlasovanie nedostalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko