Na hlavný obsah

Stále viac žien na Slovensku čelí násiliu, mnohé obete sa boja prehovoriť

Neodborná pomoc môže viesť až k tragédii.

Stále viac žien na Slovensku čelí násiliu, mnohé obete sa boja prehovoriť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku stále viac žien čelí násiliu. Organizácia Fenestra zmapovala súčasný systém ochrany a pomoci ženským obetiam násilia a našla množstvo nedostatkov.

Za posledných desať rokov sa počet žien, ktoré sa stali obeťou násilia, zvýšil. Vyplýva to z posledného prieskumu Eurostatu. Štát nemá podľa odborníčok dostatočné zákony, systematické financovanie a ani zber dát, ktoré by pomohli účinne pomáhať obetiam. Zmeniť sa musí aj prístup polície.

„Druhou oblasťou je zriadenie špecializovaných policajných tímov a zároveň špecializovaných postupov, ktoré budú orgány v trestnom konaní používať. Tretia oblasť je náležitá ochrana detí žien, ktoré zažívajú násilie, alebo takzvaných detských svedkov,“ spresnila spoluautorka štúdie FENESTRA Sylvia Kráľová.

Téme násilia páchaného na ženách sa venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Prípady násilia na ženách zo Slovenska ukazujú, že neodborná pomoc môže viesť až k tragédii. Snaha o riešenie už v minulosti násilníkov vyprovokovala k skratovému konaniu, na čo obete v najhorších prípadoch doplatili životom.

„Je nevyhnutné, aby ľudia, ktorí podporujú takéto ženy alebo poskytujú pomoc naozaj, boli presne vzdelaní. A čo je veľmi typické pre tieto služby, oni pracujú na báze odhadu nebezpečenstva, kontinuálne vedia na začiatku tohto úniku z násilného vzťahu odhadnúť, že aké je nebezpečenstvo,“ vysvetlila sociologička spolupracujúca s FENESTRA Barbora Holubová.

Mnohé obete mlčia

Na Slovensku je momentálne 28 poradenských centier, osem bezpečných ženských domov a pribudla nonstop Národná linka pre ženy zažívajúce násilie. Napriek tomu mnohé obete mlčia.

„Vo všetkých týchto situáciách je to v prvom rade vizitka spoločnosti, nás všetkých. Keby mali dôveru v to, že je v poriadku o tom hovoriť, že sa nestretnú presne s tým spochybňovaním, zľahčovaním, tak by o tých skúsenostiach hovorili,“ dodala spoluautorka štúdie Dušana Karlovská.

Pomôcť obetiam môže podľa odborníčok každý, ak spoločnosť prijme nulovú toleranciu násilia páchaného na ženách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko