Na hlavný obsah

Stovky ľudí protestovali proti koncertom kapely Rammstein v susednej Viedni

Hudobná skupina odohrá v meste až dva koncerty.

Stovky ľudí protestovali proti koncertom kapely Rammstein v susednej Viedni
Koncert skupiny Rammstein. Foto: ČTK/imago stock&people

Stovky ľudí v stredu (26. 7.) vo Viedni protestovali proti koncertu nemeckej kapely Rammstein, ktorej spevák Till Lindemann čelí obvineniam zo sexuálneho násilia. Informovala o tom agentúra AFP.

Kapela v Rakúsku už niekoľko týždňov čelí kritike organizácií na ochranu ženských práv i politických predstaviteľov. Petícia, ktorá stredajší a štvrtkový (27. 7.) koncert vo Viedni označuje za „platformu pre násilníka“, podľa AFP zhromaždila takmer 18-tisíc podpisov.

V uplynulých týždňoch nemecké médiá priniesli množstvo svedectiev mladých fanúšičiek kapely Rammstein o nevhodnom správaní 60-ročného frontmana skupiny a jeho spolupracovníkov.

Podľa týchto svedectiev mladé ženy dostali pozvánky do zázemia koncertov či na večierky po koncertoch. Tvrdia, že im naznačovali, že sa očakáva, že budú mať pohlavný styk s Lindemannom. Niektoré ženy tiež vyjadrili podozrenie, že dostali drogy bez toho, aby o tom vedeli.

Nemecká prokuratúra začala v polovici júna Lindemanna v súvislosti s jeho správaním k ženám vyšetrovať, ale kapela pokračuje vo svojom turné po európskych štadiónoch.

Odporcovia vs. fanúšikovia

Mira Klauserová, jedna z účastníčok protestu v rakúskom hlavnom meste, uviedla, že prišla prejaviť „solidaritu s obeťami“. Organizovaním týchto koncertov „vysielame správu, že tým ženám neveríme, že sú to všetko klamstvá“, povedala dvadsaťštyriročná psychoanalytička.

Na druhej strane cesty, pod policajným dohľadom, fanúšikovia kapely apelovali na to, aby sa na speváka pred súd nehádzala špina.

Tridsaťročný Michael Zeilinger pripustil, že situácia je „komplikovaná“, ale „nemyslí si, že je dobrý nápad“ rušiť akcie, „ktoré priťahujú toľko ľudí, kým sa obvinenia nepreukážu“.

Stredajší i štvrtkový koncert vypredali s očakávanou účasťou asi 55-tisíc divákov.

Do debaty vstúpila aj ministerka pre rodinu Susanne Raabová, ktorá vyjadrila „hnev“ nad početnými svedectvami žien. Na Twitteri vyzvala organizátorov, aby zaviedli „účinné bezpečnostné a ochranné opatrenia, ktoré by zabránili opakovaniu takýchto otrasných násilných činov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet