Na hlavný obsah

Ukrajina oslobodila polovicu svojho územia, ktoré dobylo Rusko počas invázie začatej vlani vo februári

Tvrdé boje podľa neho potrvajú mesiace.

Ukrajina oslobodila polovicu svojho územia, ktoré dobylo Rusko počas invázie začatej vlani vo februári
Na snímke je šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Ukrajina oslobodila polovicu svojho územia, ktoré dobylo Rusko počas invázie začatej vlani vo februári, uviedol v nedeľu (23. 7.) podľa agentúry Reuters šéf americkej diplomacie Antony Blinken. V televíznom rozhovore odhadol, že oslobodenie ďalšieho územia počas ukrajinskej protiofenzívy nie je záležitosťou jedného či dvoch týždňov. Ale že tvrdé boje potrvajú skôr mesiace.

„Už bolo získané späť okolo 50 percent toho, čo bolo pôvodne obsadené,“ povedal Blinken televízii CNN. „Stále sú to relatívne počiatočné dni protiofenzívy. Je to ťažké,“ vyhlásil. „Neodohrá sa to počas budúceho týždňa či dvoch,“ povedal o úplnom oslobodení Ukrajiny. Upozornil, že na vývoj na bojisku je vhodné hľadieť skôr v perspektíve mesiacov.

Nádej, že by Ukrajina mohla po začatí letnej protiofenzívy rýchlo vyhnať ruské sily zo svojho územia, slabnú vzhľadom na to, na aké ťažkosti narážajú Ukrajinci, keď sa snažia prelomiť opevnené ruské pozície na juhu a východe krajiny, napísal Reuters.

Pripomenul, že Volodymyr Zelenskyj minulý mesiac pripustil, že ukrajinský postup je pomalší, ako by bolo žiaduce. Ukrajinský prezident zároveň vyhlásil, že Kyjev nedbá na tlak na urýchlenie postupu. Bude si počínať tak, ako považuje za najlepšie.

Náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj začiatkom roka v zhrnutí vlaňajšej vojny uviedol, že sa ukrajinským silám počas jesennej protiofenzívy podarilo oslobodiť dve pätiny území, ktorých sa ruské vojská zmocnili po začatí invázie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet