Na hlavný obsah

Pri nočných útokoch na Odesu zahynul najmenej jeden civilista. Poškodili aj tamojšiu pravoslávnu katedrálu

Ukrajinský prezident sľúbil odvetu.

Pri nočných útokoch na Odesu zahynul najmenej jeden civilista. Poškodili aj tamojšiu pravoslávnu katedrálu
Na ilustračnej snímke hasiči pracujú na mieste zničenej budovy po ruskom raketovom útoku v ukrajinskej Odese 20. júla 2023. Foto: TASR/AP

Nočný ruský útok na ukrajinské mesto Odesa si vyžiadal najmenej jedného mŕtveho a 22 zranených, medzi ktorými sú štyri deti. Informovala o tom agentúra AP a ukrajinské médiá. 

V prístavnom meste, na ktoré mierili ruské rakety, sa v noci na dnes ozvala séria výbuchov. Podľa gubernátora oblasti Oleha Kipera explózie poškodili prístavnú infraštruktúru a šesť obytných budov. V jednej z nich uviazli v bytoch obyvatelia a záchranári ich museli vyslobodzovať, napísala agentúra AP.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak po ďalšom útoku na Odesu zároveň zopakoval výzvu Kyjeva na dodanie väčšieho množstva rakiet a obranných systémov, spresnila AFP.

„Nepriateľ musí byť pozbavený schopnosti útočiť na civilistov a infraštruktúru. Ukrajine pomôže viac raketových obranných systémov, ako aj ATACM,“ napísal Jermak na Telegrame s odvolaním sa na taktické balistické rakety, o dodanie ktorých Kyjev požiadal Spojené štáty.

Ťažko poškodili Chrám Premenenia Pána

Ruské útoky na ukrajinské mesto Odesa v noci tiež ťažko poškodili tamojšiu pravoslávnu katedrálu patriacu ukrajinskej pravoslávnej cirkvi s väzbami na Moskvu. Miestne úrady informovali, že spod jej trosiek vyzdvihli ikonu patrónky tohto prístavného mesta, informovala agentúra Reuters.

Odeská vojenská správa uviedla, že ťažko poškodený zostal Chrám Premenenia Pána, patriaci ukrajinskej pravoslávnej cirkvi s väzbami na Moskvu. Spod trosiek sa však podarilo vyzdvihnúť Kasperovskú ikonu Matky Božej, ktorá je patrónkou Odesy. Chrám Premenenia Pána je najväčšou pravoslávnou katedrálou v Odese a vysvätený bol v roku 1809.

Katedrála sa nachádza v centre Odesy, ktoré tento rok Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila na zoznam svetového dedičstva v ohrození. Ukrajina poničenie katedrály označila za vojnový zločin.

Na fotografiách a videozáznamoch zverejnených tamojšími predstaviteľmi a políciou je vidieť zničené časti chrámu a trosky v jeho vnútri. Viacero ikon leží roztrúsených po zemi.
Videá na sociálnych sieťach zachytili aj utrápeného muža, ktorý kráčal vnútri tmavej katedrály a opakoval: „Chrám už nie je. Pane, zmiluj sa.“ Agentúra Reuters pripomína, že pravosť týchto videí nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Kyjev a obvinenia ukrajinskej pravoslávnej cirkvi

Kyjev obvinil ukrajinskú pravoslávnu cirkev z udržiavania väzieb s ruskou pravoslávnou cirkvou, ktorá podporuje vojenskú inváziu Moskvy, píše Reuters. Ukrajinská pravoslávna cirkev tvrdí, že s Moskvou prerušila väzby už vlani v máji.

Ukrajinská armáda v nedeľu (23. 7.) uviedla, že Moskva na Odesu v noci odpálila 19 rakiet rôzneho druhu z pevniny, vzduchu i mora v ďalšej vlne útokov na toto historické mesto. Stalo sa tak po tom, čo Rusko odstúpilo od čiernomorskej dohody o obilí, spresnila AFP.

Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zničiť deväť rakiet. Boli medzi nimi aj riadené strely typu Onyx, strely s plochou dráhou letu typu Kalibr a balistické rakety typu Iskander.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v oblasti Odesy zasiahlo ciele, kde nepriateľ „pripravoval teroristické útoky“, a že všetky tieto ciele boli zničené. Ministerstvo zároveň poprelo, že by ruská raketa zasiahla katedrálu. Podľa ruského ministerstva pravdepodobne budovu poškodil dopad ukrajinskej protivzdušnej strely.

Zelenskyj sľúbil Rusom odvetu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu prisľúbil odplatu ruským jednotkám za opätovné útoky na Odesu, informovala o tom agentúra AFP.

„Rakety proti mierumilovným mestám, proti obytným budovám, katedrále,“ povedal Zelenskyj.
„Definitívne dôjde k odvete proti ruským teroristom za Odesu. Pocítia túto odvetu,“ dodal.

OSN útok odsúdila

Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v nedeľu odsúdila útok ruskej armády na Odesu.

Organizácia „UNESCO je hlboko zdesená a čo najdôraznejšie odsudzuje brutálne útoky ruských jednotiek, ktoré zasiahli niekoľko kultúrnych pamiatok v centre Odesy, kde sa nachádza pamiatka svetového dedičstva Historické centrum Odesy,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom podľa agentúry AFP v nedeľu v Paríži, kde UNESCO sídli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet