Na hlavný obsah

Ukrajinský parlament odhlasoval zmenu dátumu pravoslávnych vianočných sviatkov

Chcú sa tak odpútať od ruského dedičstva.

Ukrajinský parlament odhlasoval zmenu dátumu pravoslávnych vianočných sviatkov
Archívna snímka patriarchu Volodymyra (vpravo vpredu) ako vedie bohoslužbu počas štedrovečernej omše v Kyjeve. Foto: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Ukrajinský parlament v piatok (14. 7.) odhlasoval zmenu dátumu pravoslávnych vianočných sviatkov zo 7. januára na 25. decembra. Informovala o tom agentúra DPA. Cieľom návrhu zákona, ktorý predložil prezident Volodymyr Zelenskyj, je „odpútať sa od ruského dedičstva“.

Na gregoriánsky kalendár sa už predtým rozhodli prejsť dve z troch veľkých cirkví s pravoslávnym štatútom. V roku 2017 bol 25. december na Ukrajine vyhlásený za deň pracovného pokoja. Najväčšia ukrajinská pravoslávna cirkev s dlhoročnými väzbami na Moskvu sa k tejto zmene zatiaľ nevyjadrila. Doteraz slávila sviatky podľa juliánskeho kalendára, ktorý používa Rusko.

Od ruskej anexie Krymu v roku 2014 sa Ukrajina snaží prerušiť väzby na svoju sovietsku a ruskú minulosť. Úplná invázia na Ukrajinu pred 16 mesiacmi toto úsilie zintenzívnila.

Ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko koncom júna vyhlásil, že schválenie príslušného zákona by Ukrajinu ešte viac priblížilo k tradíciám európskych krajín, s ktorými „Ukrajina zdieľa spoločné hodnoty“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet