Na hlavný obsah

V areáli Záporožskej jadrovej elektrárne našli míny

Objavili ich experti z MAAE.

V areáli Záporožskej jadrovej elektrárne našli míny
Na archívnej snímke z 1. mája 2022 Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v nedeľu (23. 7.) v areáli ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú majú v držbe ruské sily, našli protipechotné míny. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na pondelkové (24. 7.) vyhlásenie šéfa MAAE Rafaela Grossiho.

Míny experti z MAAE objavili v pásme medzi dvojicou bariér okolo areálu. „Prítomnosť takýchto výbušnín v areáli je v rozpore s bezpečnostnými štandardmi MAAE a pokynmi pre jadrovú bezpečnosť a vytvára ďalší psychologický tlak na zamestnancov elektrárne,“ uviedol Grossi, podľa ktorého sa míny v areáli našli už pri predchádzajúcich kontrolách.

Ruskí vojaci najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe obsadili vlani krátko po začiatku vojny s Ukrajinou. Obe strany konfliktu sa odvtedy obviňujú z ostreľovania elektrárne. MAAE sa na mieste snaží zaviesť bezpečnostné mechanizmy, ktoré by predišli nehodám.

Grossi vo vyhlásení tiež uviedol, že ani prípadný výbuch mín v areáli by nemal mať dosahy na jadrovú bezpečnosť a bezpečnostné systémy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet