Na hlavný obsah

V Holandsku a Nemecku udrela silná búrka, zrušili stovky letov a zastavili železničnú prepravu

Hlásia už aj dve obete a niekoľko zranených.

V Holandsku a Nemecku udrela silná búrka, zrušili stovky letov a zastavili železničnú prepravu
Ilustračná snímka. Foto: KNMI

Najmenej dvoch mŕtvych a dvoch zranených si vyžiadala nezvyčajne silná letná búrka, ktorá v stredu (5. 7.) zasiahla Holandsko a časti Nemecka. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej víchor dosahujúci sily orkánu v Holandsku výrazne narušil leteckú a železničnú dopravu.

V holandskom meste Haarlem prišla o život žena, na ktorej auto pri búrke spadol strom. Pri podobných incidentoch v Amsterdame utrpeli zranenia ďalší dvaja ľudia. V nemeckom okrese Emsland zahynula chodkyňa, keď ju pri prechádzke so psom zasiahol padajúci strom.

Amsterdamské letisko Schiphol v stredu ráno zrušilo okolo 400 letov. Na severe Holandska zastavili vlakovú dopravu, nevypravili ani vlaky Eurostar z Amsterdamu do Londýna a vysokorýchlostné spoje do nemeckého Kolína nad Rýnom a Hamburgu. Niektoré holandské diaľnice uzavreli pre padajúce stromy a prevrátené kamióny.

V štyroch provinciách vydal holandský meteorologický ústav červený, teda najvyšší stupeň varovania pred búrkou. Úrady vyzvali občanov, aby, pokiaľ možno, nevychádzali z domovov. Po prechode živlu cez holandské územie meteorológovia stupeň varovania znížili.

Búrka s názvom Poly bola v Holandsku podľa meteorologického ústavu najsilnejšia od januára 2018. Pri jednom z poryvov rýchlosť vetra na holandskom pobreží západne od Amsterdamu presiahla 145 kilometrov za hodinu. Holandské médiá ukázali zábery vyvrátených stromov a trosiek na uliciach v Amsterdame, Haagu a Haarleme.

Problémy aj v Nemecku

V nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko niektoré školy pre búrku preventívne zrušili vyučovanie. V Hamburgu uzavreli niektoré cintoríny, informovala agentúra DPA.

Nemecké úrady vyzvali, aby vodiči v ohrozených oblastiach na severe krajiny nevychádzali, pokiaľ to nie je nevyhnutne potrebné. So zdržaním treba podľa úradov počítať aj na železnici, komplikácie hlási aj trajektová doprava.

Nemecká meteorologická služba varovala pred nepriaznivým počasím v častiach spolkových krajín Dolné Sasko, Šlezvicko-Holštajnsko a Hamburg. Meteorológovia uviedli, že na nemecké pobrežie Severného mora búrka priniesla víchor dosahujúci v nárazoch rýchlosť 130 kilometrov za hodinu.

„To je na letnú búrku naozaj extrémne,“ uviedla meteorologická služba. V noci na štvrtok (6. 7.) by mal víchor postupne zoslabnúť. Meteorológovia žiadajú občanov, aby pred príchodom vetra zabezpečili predmety, ktoré by mohli uletieť. Búrky, lejaky a silný vietor môžu zasiahnuť aj južnejšie časti Nemecka, oznámili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet